Vitaminele ca alimente

Dieta&Fitness

Vitaminele ca alimente

Aceste substante miraculoase, desi fara valoare energetica, sunt indispensabile vietii. Trebuie sa-ti modifici alimentatia in functie de anumite momente ale vietii tale (sarcina, alaptare, crestere, efort fizic sau intelectual) si sa pastrezi un echilibru in asimilarea vitaminelor.

Iti prezentam importanta fiecarei vitamine pentru organismul tau si alimentele care o furnizeaza:

Vitamina A este importanta pentru cresterea si apararea organismului de infectii digestive si respiratorii, de asemenea este utila pentru activitatea ochiului si pentru mentinerea sanatoasa a unor tesuturi precum pielea, mucoasele si scheletul. Este necesara in caz de intoxicatii, astenie si diverse infectii. O gasesti in lactate, oua, ficat, morcov, usturoi, ardei gras, rosii, caise, fragi, cirese, pepene, prune.

Vitaminele B complex, B1, B2, B6, B12 isi gasesc utilitatea in metabolismul energetic, precum si in cresterea si activitatea nervoasa. De asemenea, favorizeaza formarea globulelor rosii si sunt utile impotriva crampelor; sunt necesare in perioadele de convalescenta si de suprasolicitari de natura psihica si nervoasa. Le gasesti in carne de porc, ficat, peste, oua, lapte, cereale nedecorticate, precum si in drojdia de bere, conopida, spanac, mazare verde, patrunjel, andive.

Vitamina C este necesara in apararea de infectii, inchiderea ranilor, formarea sangelui, prevenirea anemiei, stimularea poftei de mincare si impiedicarea hemoragiilor. Este indispensabila in pericolul de infectii si epidemiile de gripa. O gasesti in fructe si legume proaspete (citrice, mere, mure, varza, morcovi cartofi, ardei gras, marar, patrunjel, capsuni, fragi, macese, coacaze).

Vitamina D ajuta la reglarea metabolismului si a calciului in oase precum si la marirea rezistentei la infectii si la buna functionare a tiroidei, hipofizei etc. O gasesti in oua, lactate, untura de peste, frisca, unele cereale si in ciuperci.

Vitamina E are un rol important in dezvoltarea embrionului, in reproducere, in activitatea musculara si cea nervoasa. Ajuta si la buna functionare a unor glande. Este recomandata in ateroscleroza. Ouale, ficatul, laptele, piinea neagra, uleiul de floarea soarelui si leguminoasele uscate contin aceasta vitamina.

Vitamina H este importanta pentru cresterea parului, pentru sanatatea pielii si pentru tratarea acneei. O gasesti in drojdia de bere, tarite, galbenusul de ou, lapte.

 
Vitamina K ajuta la coagularea sangelui si la buna functionare a ficatului. O gasesti in ficatul si faina de peste, lapte, oua, carne, salata verde, urzici, spanac, rosii, mazare verde.

Vitamina PP este importanta pentru buna functionare a celulelor peretilor capilarelor. Este prezenta in organe de vita, drojdie de bere, ciuperci, ardei gras, struguri si citrice .



feedback
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou