Suntem ceea ce mancam

Dieta&Fitness

Suntem ceea ce mancam

“Esti ceea ce mananci” spune Ayurveda, o veche filozofie indiana. In acelasi sens, faimosul gastronom de origine franceza din secolul al 19-lea, Jean Anthelme Brillat-Savarin a lansat dictonul “Spune-mi ce mananci ca sa-ti spun cine esti”.

Pe de alta parte, prelucrarea actuala a alimentelor a schimbat nu numai concentratia calorica a alimentelor dar si alte proprietati ale acestora, cu impact negativ asupra metabolismului si poftelor noastre cum ar fi indicele glicemic, contintul de fibre celulozice etc, la care ne vom referi insa in articole separate.

Cheltuielile energetice ale omului contemporan sunt mult sub nivelul celui antic. Activitatile fizice zilnice sunt reduse la maxim: mergem cu masina, autobuzul, avionul, nu mai vanam ci luam de la magazin, agricultura se face mecanizat in mare parte etc. In afara activitatii fizice, un alt important proces consumator de energie al organismului a fost scazut la minim: mentinerea temperaturii corporale.

Termoliza (mentinerea temperaturii prin cedarea de caldura, vara) ca si termogeneza (mentinerea temperaturii prin producerea de caldura), sunt procese care se desfasoara cu consum de energie, consum ce amplifica cheltuielile energetice ale omului care locuia in pesteri sau in case neincalzite si neizolate.

Astazi, iarna avem incalzire in case, la servici, in masini etc iar vara, aer conditionat. Nu mai cheltuim prea mult cu adaptarea la ambient, am adaptat ambientul la noi, lucru foarte placut dar cu repercusiuni asupra balantei energetice a organismului. Scaderea necesarului caloric, atat de drastica datorita progresului economic, nu a fost acompaniata de modificarea in timp real a mecanismelor fiziologice implicate in regalarea aportului caloric.

In consecinta, obezitatea este o consecinta a fireasca a “civilizatiei”, iar invingerea acesteia necesita un efort constient al omului zilelor noastre care incepe cu  informarea sa asupra pricipiilor alimentatiei corecte actuale. Schimbarea obiceiurilor alimentare, deoarece trebuie facuta impotriva instinctelor noastre ancestrale, este grea si frustranta. Solutia este “antrenarea gusturilor”, facuta cu consecventa, exact ca un antrenament fizic. Pricipiile acestui “antrenament” vor fi expuse in urmatoarele articole.

Dr. Adela Apostol Caramoci,

Medic primar Medicina Sportiva

Asistent universitar UMF “Carol Davila”

Competenta in homeopatie

medesteticaMEDESTETICA

CENTRU DE FIZIOTERAPIE SI RECUPERARE, HOMEOPATIE,

MEDICINA ESTETICA SI SPORTIVA

Adresa: Bucuresti, sos. Iancului, nr.6, bl.113 B, parter

Programari consultatii la tel.: 021 250 77 71

Orar: L-V 8:00-20:00



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou