Suntem ceea ce mancam

Dieta&Fitness

Suntem ceea ce mancam

“Esti ceea ce mananci” spune Ayurveda, o veche filozofie indiana. In acelasi sens, faimosul gastronom de origine franceza din secolul al 19-lea, Jean Anthelme Brillat-Savarin a lansat dictonul “Spune-mi ce mananci ca sa-ti spun cine esti”.

Felul alimentatiei noastre spune foarte multe lucruri despre locul in care traim, despre traditii, economie, starea mediului inconjurator, statutul social, gradul de civilizatie, etc. Mai mult decat atat, starea emotionala este un factor determinant pentru tipul de alimente pe care il alegem, emotiile negative impingandu-ne sa ne invingem angoasele cu o cutie cu inghetata sau un baton cu ciocolata.

Organismul uman poseda o inteligenta nativa, o cunoasterea ancestrala a ceea ce ne face bine sau rau si teoretic, ar trebui ascultat si respectat. In ceea ce priveste alimentatia, modul in care ne vorbeste este reprezentat de “pofte”.

“As manca niste branza” este felul in care ne spune ca ii lipseste calciul, “Ce pofta mi-e de niste ficatei prajiti” este traducerea nevoii de fier de exemplu, si asa mai departe. Copiii carora le lipseste calciul, mananca varul de pe pereti (care contine acest oligoelement), iar o lipsa majora de minerale ii determina pe altii sa manance pamant.

Ciocolata elibereaza serotonina, un antidepresiv natural la care apelam instinctiv cand “ne paste o depresie”. Din pacate insa, gusturile noastre au fost “pervertite” si nu mai putem avea incredere suta la suta in ele. Pentru a incepe sa comunicam din nou cu organismul nostru, trebuie sa intelegem cateva lucruri in ceea ce priveste modul in care functioneaza acesta.

Aspectul calitativ al alimentatiei noastre este cel putin tot la fel de important pentru mentinerea greutatii corporale ca si aspectul cantitativ, pe care de multe ori il determina. O alimentatie neechilibrata produce un aport crescut de calorii datorita unui mecanism fiziologic pe care il vom aborda in paragraful urmator.

Desi are o capacitate uluitoare de a sintetiza mii de substante, organismul uman este dependent de aportul extern al compusilor de baza din care sa creeze toate moleculele de care are nevoie, precum si de “combustibilul” din care isi obtine energia necesara sustinerii tuturor proceselor ce au loc in interiorul sau, procese a caror menire este de a permite supravietuirea si activitatile noastre zilnice. Alimentele, in principiu, contin urmatoarele substante:

 



feedback
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou