Sanatatea… ca sarea in bucate
Dieta&Fitness
“Pentru sanatatea dumneavoastra, reduceti consumul de sare si alcool”, ni se tot spune la radio si TV… Cu consumul de alcool ne-am cam lamurit, ca tot au venit sarbatorile:) Nu ne ramane decat sa vedem ce putem face in legatura cu cel de-al doilea personaj antipatic sanatatii noastre: sarea.
Doza de sare maxim adimisa pentru o zi este de 7 grame. Inutil de adaugat ca cei mai multi dintre noi o depasim cu prisosinta. Puteti sa va faceti o idee in conditiile in care 100 grame de salata boeuf contin 2,5 grame sare, iar un simplu croissant cu unt contine 1 gram.
Daca vreti sa micsorati cantitatea de sare din alimentatie, iata cateva sfaturi demne de retinut:
Reducerea sarii din preparatele zilnice nu este atat de chinuitoare pe cat pare. Chiar si papilele noastre gustative sunt conectate la functionarea pe baza de "cerere si oferta". Nu le va lua mai mult de 15 zile pentru a se deprinde cu noua savoare a mancarii, chiar daca aceasta este mai putin sarata.
Evita sosurile si condimentele bogate in sare. Inlocuieste ketchup-ul cu suc de rosii cu cat mai putina sare si otetul cu lamaia.
Foloseste alimente proaspete si evita semipreparatele, care sunt de obicei deja "saturate" de sare.
Sareaza mancarea in timpul prepararii si nu dupa aceea. Sarea va fi absorbita de ingrediente si senzatia de lipsa va fi mai usor de inlaturat. In plus, atunci cand se toarna direct din solnita in farfurie, excesele sunt… mai la indemana.
Inlocuieste solnita actuala cu una cu gauri mai mici. E o pacaleala… sanatoasa.
Inlocuieste sarea cu ierburi aromatice. Busuiocul, oregano, rozmarinul, mararul…. mmm! Pana si numele lor sunt delicioase. Fata de asemenea rasfat, sarea se… topeste cat ai clipi!
Va uram "Multa pofta si…. sare putina!"