Painea, prieten sau dusman?

Dieta&Fitness

Painea, prieten sau dusman?

Painea este unul dintre cele mai vechi alimente consumate de om. Retetele de paine dateaza de acum mii de ani. Cu toate acestea, in ultimii ani, painii i-a fost atribuita o reputatie nu tocmai buna, desi, spun specialistii, nu toate tipurile de paine trebuie evitate.

Se spune ca omul consuma paine de 12.000 de ani! La inceput, painea se facea sub forma de turte, asemanatoare cu tortilla de azi. Reteta de baza era si foarte simpla: faina de grau si apa.

Primele unelte care ajutau la realizarea painii dateaza din anii 8.000 I.Hr. Egiptenilor le este atribuit mestesugul de a face paine. De fapt ei sunt considerati si pionierii agriculturii.

In anul 168 i. Hr., la Roma exista deja breasla brutarilor, iar in acelasi an legile au stabilit ca paine este un aliment esential si trebuie distribuit gratuit populatiei de sex masculin.

In anul 1202 d. Hr. insa, in Anglia brutarii, cat si o mare parte a populatie, stiau sa faca diferenta intre paine neagra din faina integrala si painea alba. Asa de multe dispute erau atunci referitor la beneficiile acestor doua tipuri de paine, incat breasla brutarilor s-a divizat!
Au trecut doua secole pana cand brutarii si-au dat din nou mana si au produs, la comun, cele doua tipuri de paine.

De-a lungul timpului, industria painii a cunoscut salturi spectaculoase. In urma cu aproape 100 de ani, Otto Rohwedder a inventat masina de feliat paine, iar in 1930 americanii au adaugat retetei de baza numeroase vitamine si minerale, iar in 1941 au adaugat si calciu.

Acum insa, citim aticheta painii ambalate si observam ca sunt adaugati conservanti, indulcitori artificiali si gluten. Drept urmare, nu stim exact ce produs de panificatie sa alegem pentru a nu ne dauna sanatatii.

Drept urmare, trebuie sa cautam painea care nu contine cantitati mari de indulcitori artificiali, sare sau faina imbogatita cu diversi aditivi. Pentru ca sa evitam ca painea fara conservanti sa se strice, o putem tine fara probleme la frigider si chiar la congelator.

Brutarii francezi au inventat un tip de paine extrem de bun pentru organism deoarece contine cereale integrale organice, apa purificata, seminte de dovleac, fibra organica de ovaz, faina alba organica, seminte de susan si de floarea soarelui, concentrat de soia si sare nerafinata.
O felie de paine are aproximativ 100 de calorii si contine 5 gr de fibra, 8 gr proteine, 11 gr carbohidrati si 13 tipuri de vitamine si minerale.

Inainte de a lua decizia de a elimina complet painea din meniul zilnic, luati in considerare faptul ca pe piata exista o sumedenie de tipuri de paine si nu trebuie decat sa alegeti varianta cea mai naturala.

Totodata, painea este o sursa importanta de proteine, fibre, grasimi sanatoase, vitamine si minerale.

Adevarul este ca tot mai multi oameni consuma batoane energizante cu proteine. De ce sa nu incercam o felie de paine?



Tag-uri: , ,

feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou