Obtine ceaiul perfect!

Dieta&Fitness

Obtine ceaiul perfect!

Cat de multa importanta acorzi ceaiului? Stiai ca ceaiul vechi poti sa il folosesti sa absorbi mirosurile neplacute din frigider si din camera, sau in gradina, ca ingrasamant natural?

  • Vara te racoresti mai bine daca bei un ceai cald decat ceva rece ca gheata. Acest lucru se intampla datorita faptului ca atunci cand consumam alimente sau lichide calde organismul crede ca vrem sa il incalzim si atunci ca reactie de aparare el lupta sa se raceasca si invers, daca consumam alimente sau lichide reci, ca reactie de aparare organismul lupta sa se incalzeasca.
  • Ceasca de ceai negru contine de doua ori mai multa cofeina decat o ceasca de cafea. O cantitate mare de cofeina se emana chiar dupa primele 30 de secunde de fierbere a pliculetelor de ceai. De aceea, pentru a evita excesul de cofeina din ceai este bine sa scoti pliculetele de ceai si sa mai adaugi putina apa calda curata.
  • Daca se bea ceaiul cat este cald, te bucuri mai mult de aroma si gustul ceaiului, pentru ca limba si cerul gurii sunt mai sensibile la temperatura inalta. Totodata, ceaiurile aromate aduc mai multe beneficii sanatatii, continand mai multe substante nutritive – vitamine si minerale.
  • Pentru a obtine o aroma cat mai buna, dar si mai multe beneficii pentru sanatate, fierbe frunzele sau florile plantelor libere in ibric, nu in saculetele de ceai comercializate, pentru ca infuzia sa fie mai puternica.
  • Adaugand lamaie in ceai, durata de viata a antioxidantilor este prelungita, ceea ce creste potentialul ceaiului din toate punctele de vedere – aroma, gust, beneficii aduse sanatatii.
  • Frunzele sau florile de ceai vrac, dar si pliculetele de ceai comercializate au valabilitate de pana la aproximativ un an; trebuie depozitate in pungi de hartie, sigilate, pentru a nu intra in contact cu praful; dupa aceasta perioada isi pierd proprietatile.
  • 99% din ceai reprezinta, de fapt, apa, de aceea folosind apa proaspata, filtrata va rezulta un ceai bun, plin de minerale si cu o aroma deosebita.

Un element important in prepararea ceaiului este selectarea ceainicului potrivit, acesta putand chiar schimba gustul si aroma. Astfel, ceainicul de sticla este potrivit pentru a prepara toate tipurile de ceai, negru, verde, alb, de plante, etc, pentru ca rezista bine la schimbarile de temperatura, nu pastreaza mirosurile si aromele lasate de plante si nu se pateaza de la uleiurile lasate de ceai. Ceainicul din otel inoxidabil (inox) este ideal pentru cei carora le place sa savureze din plin ceaiul, pentru ca il mentine fierbinte mai mult timp decat celelalte tipuri de ceainice. Ceainicele din portelan sau ceramica trebuie folosite doar pentru un singur tip de ceai, pentru ca sunt poroase si pastreaza uleiurile si mirosurile lasate de plante.

Stiati ca?

  • Din jumatate de kilogram de ceai varsat se poate face aproximativ 200 de cesti de ceai.
  • Dupa apa, ceaiul este bautura cea mai frecvent consumata din lume, de peste cinci mii de ani.
  • Poporul irlandez consuma mai mult ceai pe cap de locuitor decat orice alt grup din lume.

Pe langa faptul ca este bun, ceaiul este si foarte sanatos, avand beneficii nenumarate asupra sanatatii:

  • ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer, luptand impotriva tumorilor;
  • reduce pofta de mancare, o veste buna mai ales pentru cei care sunt la dieta;
  • regleaza colesterolul;
  • este bun pentru o inima sanatoasa, puternica;
  • ajuta la combaterea cariilor, pastrand dentistul departe;
  • stimuleaza sistemul imunitar, avand proprietati antibacteriene naturale

Pentru a obtine cele mai multe beneficii, este recomandat sa bei cel putin trei sau mai multe cani de ceai pe zi.

Daca vrei sa afli mai multe despre ceai precum si alte retete pentru prepararea ingenioasa a lui, vino la Festivalul Ceaiului si Cafelei (Tea&Coffee Festival) care va avea loc in Bucuresti, intre 12 si 18 septembrie 2011. Pentru mai multe detalii despre programul festivalului intra pe www.tea-coffee.ro



feedback
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou