Mâncarea organică, un adevărat trend!

Dieta&Fitness

Mâncarea organică, un adevărat trend!

Dacă intri pe un motor de căutare electronic şi scrii “organic food”, rezultatul este surprinzător: 45 300 000 de site-uri care spun curioşilor tot ce trebuie să ştie despre mâncarea adevărată, fără aditivi, coloranţi şi chimicale.

De-a lungul timpului s-au găsit mulţi teoreticieni care să definească termenul organic food.

Conceptul de bază este "mâncare din produse naturale, fără îngrăşăminte chimice sau modificări genetice". Dar de-a lungul vremurilor, definiţia aceasta a fost modificată, adaugită, contestată, updatată.

Chiar la începuturi, în 1972, Robert Rodale, redactorul şef al revistei "Organic Gardening and Farming" a definit termenul astfel: "Produse alimentare naturale crescute fără pesticide, fără îngrăşăminte chimice, crescute în sol cu conţinut de humă îmbunătăţit resturi organice, crescute în sol îmbogăţite cu îngrăşăminte minerale, care nu conţin antoibiotice, hormoni sau conservanţi".

Mai târziu, la începutul anilor ’80, un grup de oameni de ştiinţă au decis că nu poate exista o definiţie universal valabilă a termenului.

Dar mai există încă speranţe. În 1997, au fost enunţate câteva reguli care să poată stabili dacă un produs face parte din categoria "organic" sau nu. Odată cu aceste reguli, a fost aprobată şi o definiţie a termenului de "organic farming".

"Un sistem care este creat să genereze produse agricole prin metode şi substanţe care menţin integritatea lor până când ajung la consumator".

Şi dezbaterea continuă. Sunt atât de multe controverse despre tot ce înseamnă organic food. Se spune că sunt produse naturale 100% şi sunt foarte bogate în nutrienţi.

Sunt specialişti care susţin rolul acestora în prevenirea cancerului (mai ales cel de sân) sau a bolii Alzheimer.

Sunt alţii care susţin teorii conform cărora nimic din cele de mai sus nu sunt adevărate.

Sociologii care au făcut studii despre oamenii care aleg să mănânce organic spun că motivaţia acestora este mai degrabă legată de condiţiile în care sunt crescute animalele din fermele organice.

În Romania, fenomenul nu a luat încă amploare. Ce e adevărat, mamele grijulii mai caută încă sâmbătă de sâmbătă ţărănci curate şi îmbujorate de la care să cumpere ouă cu galbenuş portocaliu, de ţară, găină crescută în curte doar cu grăunţe sau brânza şi lapte de vacă hrănită cu iarbă proaspătă de fâneaţă.
    
Dar nu spun că în scurt timp nu vom căuta cu toţii în galantare produse "organic", pentru coşul zilnic.

De curând am întâlnit şi primul om de afaceri care a încercat să aducă în Romania nebunia produselor ecologice. Se numeşte Radu Panait şi în aproximativ o oră de discuţii cu dumnealui am aflat o mulţime de lucruri interesante despre "noul val".

De exemplu, dacă vreţi sa începeţi un regim cu "organic food" şi nu aveţi timp să mergeţi săptămânal în provincie unde să căutaţi ţărani care să vă poată vinde pui direct din coteţ, carne de porc hrănit sănătos sau legume din pământ îngrăşat natural, căutaţi în supermarket pui şi ouă Cortina, pâine organică, cafea ecologică din cereale, ceai ecologic, zahăr ecologic din trestie, lapte vegetal din soia, orez sau ciocolată Eco.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou