Mai mult, mai mult! – anorexia inversata

Dieta&Fitness

Mai mult, mai mult! – anorexia inversata

Ce poate fi mai rau decat ideea fixa ca ai prea multa grasime? Sa crezi ca nu ai destula masa musculara. Anorexia face cuplu bun cu “bigorexia”, cum o numesc americanii.

In timp ce anorexia este obsesia multor femei occidentale de a pierde din greutate, bigorexia este o tulburare caracterizata prin iluzia unui corp mai mic si mai slab decat in realitate. Cei care sufera de aceasta afectiune – dismorfie musculara, pe numele ei stiintific- devin preocupati de ideea ca sunt excesiv de slabi din punct de vedere al masei musculare- desi au, de obicei, dimensiuni medii sau chiar peste medie.

Majoritatea celor afectati sunt barbatii, studiile de pana acum stabilind ca varsta medie de aparitie a bigorexiei este cea de aproximativ 19 ani. Sunt, de cele mai multe ori, acei barbati pe care ii vezi lucrand frecvent la sala si care inspira respect prin dimensiunile lor. Tocmai acest comportament obsesiv-compulsiv ii face sa impinga la extrem preocuparea pentru infatisare. Din afara insa, nu se observa anxietatea lor de a nu fi considerati prea slabi si nici depresia care insoteste convingerea ca nu sunt la inaltimea asteptarilor. Caracteristica principala a dismorfiei musculare este ca “oricat de mult ai incerca, niciodata muschii nu sunt suficient de mari”.

Sunt cateva simptome care indica un diagnostic psihiatric al “bigorexiei” mai degraba decat o simpla preocupare pentru marimea corpului. Printre acestea se numara o predilectie pentru dieta cu proteine si uneori chiar consumul de steroizi anabolici (cu potential ridicat de risc pentru corp). Uneori se recurge si la injectarea de substante care umfla artificial muschii, ajungand precum ai personajelor de benzi desenate. Cel putin 6 mese pe zi si sesiuni zilnice de antrenament sunt considerate obligatorii. Daca se sare peste vreuna, apar stresul si auto-invinovatirea. Antrenamentele fizice sunt atat de importante incat uneori se ajunge la neglijarea familiei, absenta de la munca sau lipsa altor ocupatii. Consultarea excesiva a oglinzii este poate printre cele mai inofensive simptome.

Un sportiv cu dismorfie musculara nu se va opri din activitate nici atunci cand intervin fracturi sau alte leziuni, daca este de parere ca nu a facut destul efort. In nici un caz “bigorexia” nu se confunda cu pasiunea pentru bodybuilding, desi se manifesta in cazul multor practicanti de bodybuilding, fitness sau alte sporturi destinate cresterii masei musculare. Comparativ cu o persoana care face regulat exercitii la sala de forta (aproximativ 40 de minute zilnic), barbatii “bigorexici” se ocupa de corpul lor 5 sau chiar mai multe ore pe zi. La fel ca si in cazul femeilor preocupate ca nu sunt suficient de slabe, acesti barbati sunt infricosati de gandul ca nu sunt voluminosi.

Ce este mai trist este ca, desi “bigorexia” tulbura vietile a zeci de mii de barbati, cauzele acestei afectiuni -identificata in 1997- nu sunt inca cunoscute. Se vehiculeaza insa teoria ca mass media exercita aceeasi presiune asupra sexului masculin precum cea care le indeamna pe femeile moderne spre obsesia formei si varianta anorexiei. Personajele musculoase ale anilor ’80, precum “Barbarii” (fratii gemeni David si Peter Paul) sunt emblematici pentru o generatie obsedata de body-building. In cartea sa, Complexul lui Adonis (2000), psihiatrul Harrison Pope Jr. arata ca dismorfia musculara este alimentata de invazia personajelor cu musculatura exagerata. precum tipic americanul G.I. Joe.

Proliferarea salilor de sport poate fi de asemenea un factor ce influenteaza barbatii sa obtina corpul perfect, de la mentinere in forma pana la obsesie. Cu timpul, obsesia devine o fobie, frica de a nu fi la inaltimea asteptarilor. Oricum ar fi, bigorexia ramane pe lista efectelor secundare ale unei societati de consum iresponsabile. Cuplul modern impartaseste acum boli complementare.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou