Cum si cat sa mancam de Sarbatori

Dieta&Fitness

Cum si cat sa mancam de Sarbatori

Sarbatorile de iarna reprezinta pentru majoritatea dintre noi momente magice petrecute alaturi de persoanele dragi, cadouri, colinde si, nu in ultimul rand, masa traditionala de Craciun care, de cele mai multe ori, are efecte nedorite asupra corpului nostru: kilograme in plus, senzatii de balonare si, uneori, indigestii.

Pentru a preintampina aceste probleme este bine sa tineti cont de cateva aspecte pentru a va putea bucura de momente frumoase si de un corp sanatos chiar si in aceasta perioada in care tindem sa mancam dezordonat si mai mult ca de obicei. Dr. Mihaela Bilic, autoarea celei mai vandute carti a anului 2008, “Traiesc, deci ma abtin” va ofera cateva sfaturi pentru a va hrani sanatos de Sarbatori:

1) Chiar daca de pe masa de Craciun nu pot lipsi sarmalutele, friptura de porc, piftia, ciorba de perisoare sau cozonacul, acestea trebuie consumate in cantitati moderate, mai ales daca ati tinut post o perioada mai lunga. In mod normal, trecerea de la alimentele de post la cele bogate in proteine, lipite si glucide trebuie sa se faca progresiv, dar acest lucru se intampla rar.

2) Pentru a evita riscurile de gastrita, enterocolita sau disfunctii biliare este bine sa nu consumati la o singura masa o cantitate foarte mare de alimente sau sa combinati foarte multe feluri de mancare.

3) Inainte de a gati carnea, trebuie indepartate toate urmele albe de grasime. Carnea impanata contine multa grasime saturata care se depune foarte usor in organism si, de asemenea, duce la cresterea lipidelor din sange (trigliceride si colesterol – periculoase in special in cazul persoanelor cu boli cardio-vasculare).

4) Puteti inlocui friptura de porc cu cea de curcan intrucat aceasta are o valoare calorica mai scazuta. In plus, carnea de curcan amelioreaza dispozitia deoarece contine mult triptofan, precursor al serotoninei, care ofera  stare de bine si scade apetitul.

5) Carnea trebuie asociata cu legume de orice fel pentru aportul de glucide si fibre care faciliteaza absorbtia grasimilor si tranzitul intestinal. De asemenea, trebuie consumate produse ce cresc aciditatea gastrica (suc de fructe, otet), pentru ca proteinele se digera mai usor in mediul acid.

6) Mezelurile si afumaturile care contin foarte multa sare nu sunt recomandate in cantitati mari persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala.

7) Pentru prepararea sarmalelor sau a perisoarelor nu cumparati carne deja tocata, ci pregatiti-o singuri din pulpa de porc sau de vita foarte slaba.

8) Zaharul si alcoolul sunt glucide care, in afara aportului energetic, nu contin niciun element nutritiv. Organismul nostru poate sa functioneze perfect fara niciun gram de zahar rafinat. Cozonacul si celelalte dulciuri care sunt servite la masa de Craciun, pe langa zahar, contin si cantitati mari de grasimi (unt sau margarina), lapte, cacao, faina, ceea ce le transforma in alimente complexe cu aport caloric foarte mare; de aceea acestea trebuie consumate in cantitati mici, doar pentru a va satisface o placere. Este bine sa inlocuiti dulciurile cu fructele care au un continut glicemic mediu. Zaharul din fructe (fructoza) este diluat in cantitati mari de apa si fibre, amestecat cu vitamine si minerale, ceea ce face ca trecerea lui in sange sa se faca in timp mai indelungat. Fibrele solubile actioneaza asupra nivelului glicemiei si colesterolului din sange, in timp ce fibrele insolubile (in cantitate mica) maresc volumul bolului alimentar si ii faciliteaza tranzitul spre intestinul gros.

9) Apa trebuie consumata pe tot parcursul mesei in cantitati mici si dese pentru a mentine sistemul digestiv activ si pentru a evita deshidratarea (care incetineste metabolismul).

Asadar, exista solutii pentru a preveni cresterea in greutate in perioada Sarbatorilor de iarna si a recurge ulterior la diete drastice care pot strica echilibrul organismului. Pentru a afla mai multe detalii in legatura cu o alimentatie sanatoasa puteti achizitiona cartea Dr. Mihaela Bilic , “Traiesc, deci ma abtin” (editura Coreus Publishing).



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou