Cum se consuma fructele si legumele?
Dieta&Fitness
Specialistii in nutritie recomanda consumul a cel putin cinci fructe sau/si legume pe zi. Ca sa profiti la maxim de vitaminele si mineralele continute, trebuie sa urmezi cateva reguli de baza.
Fructele si legumele: dieta sanatoasa
Cele mai multe dintre noi obisnuim sa tinem dieta, indiferent ca o facem pentru a da jos cateva kilograme sau ca alegem o dieta pentru detoxifierea organismului. Iata ce trebuie sa stii despre aceste alimente sanatoase, fructele si legumele:
1. Alege cu atentie fructele si legumele. Suprafata acestora trebuie sa fie intacta, tare si stralucitoare.
2. Nu pastra fructele si legumele mult timp in frigider. Consuma-le in cel mult 3 zile de la cumparare.
3. Curata fructele si legumele cat mai putin posibil, eventual razuieste-le.
4. Cartofii si morcovii se fierb in coaja. Nu curata dovleceii, castravetii sau rosiile. Coaja contine o concentratie mare de fibre, vitamine si minerale.
Acest lucru e valabil si pentru fructe. Taie fructele si legumele in bucati mari chiar inainte de a le prepara. Contactul cu aerul si apa duc la oxidarea acestora si la pierderea unor substante nutritive. Le poti taia in bucati mici, dupa preparare.
Este suficient sa le speli; nu lasa legumele in apa.
5. Prepara legumele in vapori de apa. Astfel se pastreaza vitamina C, betacarotenul, vitaminele din complexul B si mineralele. Morcovii, telina, sfecla rosie, cartofii, mazarea au nevoie de mai mult timp, in timp ce conopida, broccoli, fasolea verde, spanacul sau andivele nu trebuie lasate mai mult de 15-20 de minute.
6. Evita prajirea legumelor, pentru ca, astfel preparate, ele primesc mai multe calorii din cauza grasimilor adaugate, isi pierd din cantitatea de vitamine, minerale si antioxidanti. Prin prajirea legumelor care contin amidon este generata o substanta cancerigena numita acrilamida.
Tu cum consumi legumele si fructele?
Forum Mayra: “Care este preferata leguma si/sau fruct?“.