Cum sa mananci sanatos daca esti pasionata de sport?
Dieta&Fitness
O nutritie buna este esentiala pentru o sanatate optima si pentru a atinge performante de varf in orice activitate fizica.
Exercitiile, indiferent ca sunt intensive sau mai lejere, cresc necesarul de apa si nutrienti ale corpului.
Consumarea mancarurilor si bauturilor potrivite, inaintea oricarui exercitiu, este esentiala pentru atingerea unei performante de varf, fie ca e vorba de o plimbare in ritm alert, fie de un antrenament greu sau de o competitie sportiva
Cercetarile arata ca o dieta bazata pe un aport corespunzator de hrana si fluide inainte de un antrenament sau de o competitie sportiva, va imbunatati rezistenta la efort. Rezultatele arata si ca atletii care mananca inainte de a face exercitii, se simt mai bine si considera activitatea mai putin presanta, decat cei care aleg sa posteasca.
Atletii care isi asuma riscul de a manca si bea la o ora prea apropiata de ora competitiei sau antrenamentului, pot suferi tulburari gastrointestinale precum senzatie de voma si crampe.
Dieta dinaintea antrenamentului
Indicatiile specifice pentru a manca inainte de un antrenament sau o competitie sportiva sunt:
- Mananca cu aproximativ trei ore inainte de competitie sau antrenament.
Mancarea consumata inainte de exercitii este utila doar daca a fost deja digerata si absorbita. Asta inseamna ca trebuie sa iti programezi aportul alimentar in asa fel incat, energia sa iti fie disponibila in perioada exercitiilor. Timpul necesar digestiei depinde de tipul de alimente si cantitatea consumata. Cantitati mai mari de hrana necesita un timp de digestie mai indelungat decat cantitatile mai mici. Trebuie sa experimentezi pentru a afla programul care se potriveste cel mai bine nevoilor tale. In general, atletii care practica sporturi care implica o activitate mai putin intensa sau unde corpul sta pe un suport (de exemplu ciclismul) pot tolera prezenta unei cantitati mai mari de alimente in organism decat cei care practica sporturi precum atletismul.
- Consuma mancaruri care contin in principal carbohidrati complecsi, concentratii mici pana la medii de proteine si concentratii scazute de grasimi.
In general, alimentele bogate in grasimi, proteine si fibre sunt digerate intr-un timp mai indelungat decat alte alimente si pot creste riscul aparitiei unui disconfort gastric. Alimentele cu un indice glicemic scazut pot fi folositoare intr-o masa luata inaintea unei competitii sau a unei ore de sport, doarece aceasta va duce la o eliberare mai lenta si mai sustenabila a glucozei in timpul exercitiilor, mentinand constant nivelul glicemiei in sange pentru o perioada de timp mai lunga. In orice caz, nu uita ca multe dintre alimentele cu indice glicemic scazut pot sa nu fie potrivite (lintea, fiertura de ovaz, painea multicereale) deoarece, foarte probabil, vor cauza o tulburare stomacala.