Comorile naturii – zmeura

Dieta&Fitness

Comorile naturii –  zmeura

Zmeura, delicioasele fructe pe care le consumam cu placere oricand, nu sunt doar deosebit de parfumate, ci au si un efect benefic asupra sanatatii noastre. Zmeura este sensibila la manipulari si transport, motiv pentru care ea trebuie livrata in ziua culesului pentru a nu se deprecia.

Perisabilitatea accentuata a ei se datoreaza continutului mare de apa. Zmeura contine: apa (82-89 %), zaharuri (4-11 %), acizi, tanini, coloranti, pectina, substante minerale, vitamine.

In scopuri terapeutice, se folosesc fructele ajunse la maturitate si infuzia din frunze tinere. Zmeura are efect tonic, depurativ, diuretic, laxativ, sudorific, febrifug si antianginos.

Fructul este recomandat si in cazul asteniilor, anemiilor, afectiunilor hepatice, ciroze, stari febrile si amigdalita.

Totodata, zmeura poate fi consumata fara probleme si de catre diabetici, deoarece zaharurile din zmeura sunt reprezentate in principal prin levuloza.  

Gelatina din suc de zmeura se recomanda in gastrite, ulcere, hepatita cronica, ciroze, litiaza biliara, rectocolita hemoragica, afectiuni cardiace, hipertensiune, ateroscleroza, colita etc.

Frunzele de zmeur se recolteaza inainte sau in perioada infloririi, care dureaza intre 30 si 60 de zile. Ele sunt foarte bogate in vitamina C (800 mg la 100 g) si tanin (cca 10 %); contin, de asemenea, vitamina P care contribuie la cresterea rezistentei capilarelor.

Infuzia din frunze de zmeur (o lingurita de frunze la 200 ml apa in clocot) continand tanin, are efect astringent (antidiareic) si dezinfectant; se foloseste in diaree si dizenterie. Intrucat scade aciditatea gastrica este indicata in gastrita hiperacida, piroze (arsuri la stomac) si ulcer duodenal.



feedback
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou