Comorile naturii – caisele

Dieta&Fitness

Comorile naturii – caisele

Tin minte ca inca din copilarie unul dintre cele mai mari rasfaturi ale verii era sa culeg din cais o fructa care inca pastra in ea caldura soarelui si sa o mananc cu pofta. In ciuda ofertei atat de diversificate de inghetata si ciocolata, aceste fructe dulci si parfumate au ramas desertul preferat al multor copii… si adulti.

Este un desert nu doar delicios, ci si foarte sanatos. Caisul are o traditie straveche in ingrijirea sanatatii. Cei mai preocupati de folosirea cat mai eficienta a acestui fruct miraculos s-au aratat a fi chinezii, care intrebuintau aproape tot ce puteau obtine de la cais: florile pentru tratamente cosmetice, fructele pentru longevitate.

Compozitia caisului ne va ajuta sa intelegem mai bine principalele sale intrebuintari curative:

  • apa (85%)
  • zaharuri
  • acid citric
  • acid malic
  • sodiu
  • potasiu
  • calciu
  • fosfor
  • magneziu
  • fier
  • cupru
  • provitamina A
  • alte vitamine importante (B1, B2, C, P, PP etc)

Prin vitaminele si mineralele pe care le contine, caisa este un tonifiant general folosit insa si in tratarea anumitor probleme specifice.

Constipatia

Continutul de celuloza si peptina recomanda caisa in tratamentul constipatiilor usoare. Caisele consumate inainte de masa ajuta la digestie, provocand o reactie alcalina in interiorul stomacului.

Se recomanda consumul de caise inainte de mesele principale, dar si cura de caise (500 g -1 kg de caise pe zi), timp de 2 saptamani. Fructele se vor consuma proaspete.

Anemia

Prin fierul pe care il ofera, caisa este un fruct recomandat anemicilor. Ea ajuta totodata la cresterea cantitatii de hemoglobina pe care corpul nostru o produce.

Fiind un vitalizant general caisa creste si regleaza apetitul.

Tonifiant al sistemului nervos

Cura de caise e recomandata de medici in cazuri de oboseala, stres, astenie, depresie. Bogata in minerale si vitamine, caisa revigoreaza trupul si invioreaza spiritul. Este cel mai dulce "medicament".

Aliment anti-cancer

Caisele contin vitamina B17 numita "amigdalina", o vitamina cu un rol important in lupta anti-cancer. Ajuta la prevenirea acestei boli si distruge celulele canceroase.

Uz extern

Samburii de caisa contin proteine si acizi grasi principali (acid oleic si linoleic). Uleiul de samburi de caise are proprietati curative, fiind asemanator uleiului de migdale. Este folosit mai ales in cosmetica, alaturi de florile de cais. Efectul produselor derivate din cais asupra pielii este de refacere a tesutului, hidratare si revitalizare.

Pofta buna si sanatoasa!



feedback
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou