Comorile naturii – ardeiul
Dieta&Fitness

De fiecare data cand ne preparam o salata de vara generoasa – cu rosii, castraveti si ardei – luam nu doar o masa delicioasa ci si o portie importanta de sanatate. Pentru ca fiecare dintre aceste legume fac adevarate miracole pentru organismul nostru.
Astazi vom vorbi putin despre ardei si despre beneficiile aduse de acestia.
Scurt istoric
Ardeiul este originar din Peru dar a avut o mare raspandire in ambele Americi. Inainte de venirea lui Columb era una dintre cele mai populare legume. Medicului lui Cristofor Columb ii datoram venirea ardeiului pe continentul european.
Cu gustul sau delicios si aroma inconfundabila pe care o confera mancarii gatite, ardeiul a devenit rapid o vedeta a bucatariilor de pe batranul continent. De la Mediterana, Balcani si pana in Nord, ardeiul si-a gasit un loc in oalele si tigaile gospodinelor.
Ba mai mult decat atat. A fost atat de indragit de poporul ungar incat a devenit leguma lor nationala.
Ce iti aduce bun
Ardeiul este o sursa importanta de vitamina C, A si beta-caroten. Ardeiul verde este mai bogat in vitamina C pe cand cel galben si cel rosu sunt mai bogati in beta-caroten.
200 de grame de ardei acopera necesarul zilnic de vitamina C. Alaturi de vitamina A, aceasta lupta impotriva radicalilor liberi ceea ce compune un adevarat scut pentru inima si vasele de sange, oprind depunerile de colesterol.
Are un rol important si in preventia glaucomului si a artritei.
Recomandat fumatorilor
Ardeiul trebuie sa fie nelipsit din meniul fumatorilor ajutandu-i pe acestia sa combate efectele nocive ale tigarilor. Datorita componentelor sale ardeiul scade riscul cancerului si enfizemului pulmonar.
Uz extern
Ardeii grasi contin siliciu si sunt recomandati in tratamentul unghiilor si al parului. Se folosesc pentru uz extern sub forma de suc.