Comorile naturii: afinul
Dieta&Fitness
Vine vara si in curand ne vom putea infrupta din delicioasele fructe de afin. Recunoscut ca o planta cu numeroase virtuti medicinale, afinul ne poate ajuta si in restul anului, sub forma de ceaiuri din frunze sau fructe.
Datorita efectului sau diuretic, astrigent si hipoglicemiant, afinul este folosit in prepararea a numeroase tratamente. El este vedeta remediilor antidiabetice: atat fructele, cat si frunzele sale contin mirtilina, echivalentul vegetal al insulinei.
Da rezultate foarte bune in tratamentul diabetului zaharat, dar si a altor afectiuni cum ar fi tulburari circulatorii, cuperoze, eczeme etc. Datorita efectului sau de intarire a mucoasei stomacale este extrem de recomandat si in vindecarea ulcerului gastric.
Afinele proaspete au un efect vitaminizant si revigorant. Cura de afine este recomandata si pentru vindecarea stomatitei.
Utilizare
Diaree, infectii urinare, uremie
Se prepara o infuzie din 2 lingurite de frunze de afin la 500 ml apa. Se bea aceasta cantitate in 3 doze zilnice.
Diabet
Ceaiul de afin scade nivelul zaharului din sange, asa ca este extrem de recomandat diabeticilor. Acestia pot prepara amestecul de mai sus, din care vor bea 1-2 cani pe zi.
Un alt amestec recomandat: 1 lingurita de frunze afin, 1 lingurita pastai de fasole, 1 lingurita frunze de dud. Administrarea se face la fel ca la infuzia simpla.
Guta si reumatism
Infuzie de frunze de afin, 2-3 cani pe zi.
Toxinfectie
Afinul este un bacteriostatic, avand numeroase proprietati curative in problemele stomacale. Amelioreaza si procesele de fermentatie intestinala.
Se prepara infuzia si apoi se aduce la temperatura camerei. Se bea o cana, iar la un interval de cateva ore procesul se repeta daca mai este nevoie.
Uz extern
Fiind un bun dezinfectant, ceaiul de afin se foloseste si la tratarea iflamatiilor mucoasei cavitatii bucale si a gingiilor, faringelui si laringelui.
Pentru vindecarea arsurilor si eczemelor se prepara comprese din terci de fructe proaspete.
Multa sanatate!