Alimentatia greceasca
Dieta&Fitness
Grecii sunt renumiti pentru preparatele lor extrem de gustoase si pentru grija pe care o acorda alimentatiei, impunandu-si sa gateasca foarte sanatos. Mancarea greceasca este cea mai indicata pentru bolile de inima si pentru mentinerea unei siluete zvelte un timp indelungat.
Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul de preparare a bucatelor. Savoarea lor deosebita este data de bogatia si calitatea ingredientelor.
Ingredientele folosite cel mai des in bucataria greceasca sunt:
- uleiul de masline, indicat persoanelor cu un colesterol ridicat
- maslinele, utilizate in supe, mancaruri si salate. Ele pot inlocui cu succes sarea din alimentatie
- legumele: rosii, vinete, mazare, fasole, salata, castraveti, dovlecei, ardei – sunt folosite pentru aportul de vitamine si minerale, dar si pentru fibre
- condimente: menta, oregano, usturoi, marar, rozmarin, cimbrisor si chili – dau savoare alimentelor si fac din fiecare masa o bucurie!
- lactate: branza de capra si braza feta au continut redus de grasimi si se servesc la aproape orice masa. Iaurturile sunt nelipsite, fiind servite ca si garnitura, insotite de diverse mirodenii ca lamaia, usturoiul si castravetele.
- desertul consta in fructe si se serveste la 1-2 ore dupa masa principala
- alunele, migdalele sau nucile nu se consuma proaspete, ci ca si condimente in manacaruri
Exemple de meniuri grecesti delicioase:
Mezedes – sunt aperitive grecesti asemanatoare tapas-urilor spaniole. Seara se servesc gustari din masline, ardei iuti copti, vinete preparate la gratar, branzeturi, salate si preparate din fructe de mare
Fila pita - este un foetaj usor, ca un fel de lipie, care se umple cu pui si ciuperci, spanac si branza greceasca sau miel si praz.
Moussakaua – este o specialitate sub forma de straturi de legume (vinete si ardei) delicioase, inmuiate in sos de carne si condimentate cu usturoi, decorate cu ou pe deasupra.
Dolmades – frunze de vita umplute cu orez, carne, linte si condimente.
Orezul se condimenteaza cu alune si se serveste alaturi de o friptura la gratar.
Desertul consta in smochine, portocale, mere si pepene!