99% transpiraţie

Dieta&Fitness

99% transpiraţie

În absenţa unei culturi adecvate, educaţia fizică este admirabilă, dar lipseşte cu desăvârşire. Pentru mulţi tineri este doar un motiv de chiulit de la ore sau un prilej de a privi colegele cum se dezbracă, în lipsa unor vestiare special amenajate. De asemenea, educaţia fizică este o probă uşurică de bac.

Într-o naţiune de olimpici precum a noastră, sportul este apreciat mai mult când este… al minţii. De pe urma acestei viziuni se nasc prejudecăţile gen "plin de muşchi, dar fără creier" sau cele care promovează mitul unui corp minunat fără nici un fel de efort.

Iată ce zic unii dintre specialiştii care fac performanţă în sport şi au, de asemenea, interacţiuni educative cu tinerii.

Interlocutorii de azi sunt:

  • Olimpia Lazar (25 ani)- înotătoare de performanţă, profesoară de înot (Timişoara)
  • Anca Dan (25 ani)- practicantă Karate Kyokushin (10 kyu) şi Tae Bo (Arad)
  • Sorin Stoia (39 ani)-sensei Karate Kyokushin, antrenor Tae Bo, preşedinte C.S.Budokai (Arad)
R.I. Simţi vreo diferenţă în dezvoltarea ta ca persoană datorită practicilor sportive?

O.L.  Categoric! Viaţa de sportiv m-a format ca om, m-a pregătit pentru viaţă, pe lângă  educaţia primită de la părinţi. Am învăţat să mă descurc singură în orice situaţie, să iau singură anumite decizii, m-a ajutat în dezvoltarea mea din punct de vedere fizic şi intelectual.

A.D. Da. Te disciplinează – aveam probleme cu autoritatea, nu pot spune că m-am « vindecat » complet, dar se simte diferenţa. În ceea ce priveşte comunicarea, se simte diferenţa iarăşi, în sensul că sunt mai deschisă acum decât înainte.

S.S Datorez mult artelor marţiale, care m-au format şi m-au ajutat să mă cunosc mai bine, dar şi experienţelor de viaţă prin care am trecut şi din care am învăţat câte ceva.

R.I. Crezi că este legătură între dezvoltarea corpului şi dezvoltarea psihică?

O.L. Bineînţeles, una fără cealaltă nu are nici o valoare.

A.D. Da, sunt în legătură directă, sau, cel puţin, ar trebui să fie, pot vorbi în nume propriu şi atunci spun un DA hotărât.

S.S. Dictonul latin "Mens sana in corpore sano" (minte sănătoasă în corp sănătos) este cât se poate de adevărat. Există un echilibru între un corp dezvoltat armonios şi un psihic sănătos, care se dezvoltă direct proporţional împreună.

R.I. La ce mai ajută sportul, în afară de dezvoltarea fizică?

O.L. "Mens sana in corpore sano" spune aproape tot, deşi foarte multe persoane au o părere greşită, preconcepută, legată de partea intelectuală a sportivilor. Eu zic că sportul practicat încă din copilărie te pregăteşte pentru viaţă, te învaţă să fii organizat, hotărât, ambiţios, sigur pe tine, chiar şi cum să te comporţi în societate. Te face mai puternic şi nu doar din punct de vedere fizic.

A.D. Ajută şi la dezvoltarea spirituală, cu tot ceea ce implică acest lucru.

S.S. Efectele practicării sportului sunt multiple. În timpul antrenamentelor se secretă anumiţi hormoni- printre care şi serotonina, care este considerată hormonul fericirii, rezultând o stare de bine, prin transpiraţie se elimină toxinele din corp. Este un mod de a socializa, de a-ţi face prieteni. Îţi creşte încrederea în propria persoană.

R.I. Există trăsături de caracter/însuşiri care se pot dezvolta practicând un sport?

O.L. Da, cele mai importante cred că sunt stăpânirea de sine, spiritul de disciplină şi încrederea în sine.

A.D.După cum am mai zis, disciplină, respect, lucrul în echipă, comunicarea, sociabilitatea, ambiţia, spiritul competitiv etc.

S.S. Sportul dezvoltă caracterul persoanelor care îl practică, în sensul că e nevoie de multă disciplină fizică şi mentală, perseverenţă, spirit de sacrificiu, spirit de echipă, ambiţie, fair-play, respectarea unor principii de viaţă. Sportul dezvoltă reflexele, elasticitatea, precizia, anumite abilităţi motrice. Nu în ultimul rând dezvoltă intuiţia şi rapiditatea în gândire.

Se pare că, fără practică sportivă, disciplină şi o cantitate de transpiraţie, şansele de a porni în viaţă pe propriile picioare şi de a le folosi corespunzător, sunt mai scăzute. Ar trebui să nu uităm sensul literal al expresiei "educaţie fizică", cu accent pe educaţie. De acolo începe totul.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou