7 alimente pe care sa le eviti in sarcina
Dieta&Fitness
Daca inainte de a ramane insarcinata ai avut o dieta bogata in vitamine, proteine si minerale, in timpul sarcinii nu va trebui sa faci decat niste shimbari minore. Graviditatea este o stare normala, nu o boala. Cu toate acestea exista anumite alimente pe care nu ar trebui sa le consumi, pentru ca pot afecta dezvoltarea fatului. Rosemary Leonard autoarea cartii “Cele sapte varste ale femeii” a clasificat aceste alimente, astfel:
1. Ficatul
Desi fierul este extrem de important pentru organism, evita ficatul si produsele din ficat ( cum ar fi pateul) pentru ca sunt bogate in vitamina A, care, in exces, poate fi daunatoare pentru fat. In plus, pateul contine listeria, o bacterie ce poate afecta dezvoltarea sanatoasa a fatului.
2. Pestele si fructele de mare
Nu te apropia de peste spada, rechin, marlin si limiteaza consumul de ton la doua bucati pe saptamana. Carnea lor are un nivel ridicat de mercur, care poate afecta dezvoltarea sistemului nervos al copilului. Nu manca mai mult de doua portii de peste gras ( cum ar fi tonul proaspat, macroul, sardinele si pastravul). Evita fructele de mare crude pe tot timpul sarcinii, pentru ca pot contine bacterii daunatoare si virusuri care pot provoca toxiinfectii alimentare. Nu elimina insa cu totul pestele din meniu. Mananca cel putin o portie pe saptamana, pentru ca pestele este benefic pentru sanatatea ta, precum si pentru dezvoltarea copilului.
3. Branza
Poti consuma mai multe tipuri de branza, dar este indicat sa eviti specialitatile gen Cammembert, Brie sau branza cu mucegai albastru, deoarece pot contine listeria.
4. Ouale
Mananca numai oua fierte tari, pentru a evita riscul contaminarii cu salmonela. Aceasta nu afecteaza direct fatul, dar poate reprezenta o afectiune grava pentru tine, in timpul sarcinii.
5. Alunele
Numarul celor alergici la alune este destul de mic. Totusi, daca tu sau cineva din familia ta suferiti de boli alergice, cum ar fi astmul, rinita alergica sau eczema, cel mai bine ar fi sa eviti alunele si produsele pe baza de alune in perioada sarcinii, pentru a reduce riscul ca bebelusul tau sa dezvolte afectiuni alergice.
6. Alcoolul
Se spune ca in timpul sarcinii n-ar trebui sa consumi, intr-o saptamana, mai mult de o unitate sau doua de alcool. Dar cercetari recente au demonstrat ca si un singur pahar de vin poate fi daunator, asadar, cu cat bei mai putin, cu atat mai bine.
7. Cofeina
S-a demonstrat ca excesul de cofeina poate influenta greutatea copilului la nastere sau poate duce chiar la pierderea sarcinii. De aceea, regula de mai sus, se aplica si aici: cu cat bei mai putina cafea, cu atat mai bine. Totusi, doua cescute pe zi sunt inofensive, iar daca esti o bautoare inraita de cafea, redu treptat “doza” pentru a evita durerile de cap.
Sa ai o sarcina usoara!