5 cauze ale mancatului compulsiv

Dieta&Fitness

5 cauze ale mancatului compulsiv

Mancatul compulsiv este o tulburare a comportamentului fata de mancatul zilnic, dominata de exces si lipsa de control aparent (compulsivitate), intalnita atat ziua cat si noaptea ( sindromul mancatului nocturn). El poate conduce la obezitate si la aparitia bolilor de tip nevrotic. Aceasta afectiune poate coexista cu tulburari psihice anterioare. Afecteaza in special femeile si se depisteaza la 30% dintre cele care urmeaza tratamente pentru scaderea in greutate.

Iata 5 cauze ale mancatului compulsiv:

1. Corelarea cu dietele restrictive, aspre, rigide

2. Revenirea intr-un mediu afectiv pozitiv dupa un regim de viata si alimentar foarte aspru

3. Incalcarea regulilor de mentinere a unei diete alimentare sanatoase, mai ales in legatura cu ce mancam si cand ( cantitate, calitate, program de mese)

4. Intrarea intr-o ciclicitate – regim de slabire dur – alternand cu mancat in exces si ingrasare ulterioara in plus

5. Complicatii: obezitate, depresie, retragere sociala.

Mancatul compulsiv este un comportament adictiv la fel ca oricare altul. Cei care au experimentat acest fenomen stiu cat de greu este sa rezisti unei noi felii de pizza sau unei noi cutii de bomboane. Apelam la mancare pentru ca este la indemana si este, asa cum il numesc unii cercetatori, un drog legal. In plus, tine si de valorile culturale. Promovand modele in care consumul te face sa te simti bine (cu cat esti mai important, mai bogat, mai puternic, cu atat consumi mai mult si mai bun), societatea le da o solutie celor care nu sunt multumiti cu ceea ce sunt sau simt la un moment dat. Esti intr-o situatie in care stima de sine este prea joasa? Atunci mananca ceva bun ca sa te consolezi sau ca sa te impaci.

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Pennsylvania considera ca stimularea cerebrala profunda ar putea reduce dorinta de a manca.

Acest tratament este deja aprobat pentru rezolvarea unor afectiuni neurologice si psihiatrice, precum boala Parkinson.

Procedura nu dauneaza niciunei parti a creierului si nu produce durere. Mancatul compulsiv este o trasatura comuna la pacientii obezi. Testele realizate pe soarecii de laborator au demonstrat ca socul electric reduce dorinta animalelor de a manca, iar cercetatorii cred ca ar putea avea acelasi efect asupra oamenilor. In creierul soarecilor (zona numita nucleus accumbens) a fost implantat un electrod. Firele electrodului au fost conectate la un neurostimulator extern, un dispozitiv similar unui stimulator cardiac. Atunci cand este pornit, stimulatorul declanseaza electrodul si, astfel, acesta livreaza continuu impulsuri de curent la creier. Astfel, s-a observat o scadere cu 60% a consumului de grasimi.

Printre alimentele care cauzeaza dependenta se afla: zaharul, sarea, ciocolata, popcornul, inghetata, cafeaua, mancarea de tip fast-food, cartofii prajiti, produsele lactate, painea.

Incearca pe cat posibil sa le eviti mai ales atunci cand psihicul tau nu e in cea mai buna forma.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou