10 pasi usori pentru a gati sanatos
Dieta&Fitness
Da, iti poti prepara o masa nutritiva care sa aiba si un gust bun! Este forte important in cadrul acestei diete ce alimente iti alegi si cum le prepari. Bazeaza-te pe produse naturale.
Pregateste-te pentru succes
Ai auzit deseori acest sfat pentru pranz, dar functioneaza si pentru cina. Planifica-ti mesele in avans! Apoi du-te la cumparaturi si cumpara ce alimente iti doresti. Vei avea optiunile sanatoase de care ai de fapt nevoie pentru a incepe sa gatesti (apropo, mananca o gustare sanatoasa inainte sa mergi la supermarket, altfel orice aliment bogat in calorii iti va parea atragator).
Dubleaza
Daca vrei sa economisesti si mai mult timp (si bani) pregateste de doua ori cantitatea necesara de mancare si congeleaza jumatate din ea intr-un container, convenabil, pe care il poti folosi in cuptorul cu microunde, pana a doua zi. Majoritatea birourilor au un cuptor cu microunde pentru a-ti reincalzi pranzul. Bucura-te de propria mancare congelata!
Pastreaza lucrurile simple
Evita retetele cu multi pasi si multe ingrediente. Cea mai buna optiune: un preparat la gratar, fiert sau copt fara prea multe componente, si multe legume.
Gandeste fara grasime
Cumpara cele mai slabe felii de carne si indeparteaza orice urma de grasime inainte de preparare. Incearca hamburgeri cu carne de curcan sau inlocuieste cel putin o treime din carnea de vita pe care o consumi cu piept de curcan.
Ramai la oale neaderente
Fa-ti plinul cu tigai neaderente pentru copt, prajit si fiert, si chiar si pentru supa. Tigaile neaderente iti permit sa eviti uleiul in favoarea unor optiuni mai sanatoase cum ar spray-ul pentru gatit, vinul, apa sau sucul de fructe pentru prepararea alimentelor tale.
Alege aroma nu grasimea
Coace, fierbe sau prepara la gratar proteinele pe care le consumi. In locul inmuierii lor in unt si margarina, taie din grasimile trans si saturate prin inlocuirea lor cu suc de legume, vin alb sau suc de portocale. Evita retetele cu sosuri grele.
Adauga cereale la cina
In locul bucatilor de paine comercializate pline de ulei si grasimi trans, consuma cereale cu continut scazut de zahar cum ar fi Grape Nuts sau fulgi de grau organici (evita cerealele cu un continut de zahar ce depaseste 4-6 grame per portie).
Indulceste natural
Este usor sa reduci cantitatea de grasime si zahar din retetele tale. Inlocuieste jumatate din ulei cu suc de mere sau pireu de fructe pentru a obtine briose la fel de pufoase sau pentru prajituri; foloseste cu 1/3 mai putin zahar in prajituri sau biscuiti si foloseste fructe uscate nezaharisite cum ar fi stafidele sau curmalele pentru a adauga un gust dulce cerealelor intr-un mod natural. Experimenteaza cu fructoza pentru copt.
Nu exagera cu lactatele
Laptele integral contine 1 gr de grasime saturata per uncie. Schimba intregul consum de lactate cu cele cu grasime de 1%, incluzand laptele, branza si iaurtul. Laptele sarac in grasimi are o consistenta cremoasa si functioneaza bine in reducerea caloriilor si este potrivit drept inlocuitor in diferite sosuri, placinte si bineinteles ceai sau cafea. Laptele batut sarac in grasimi este potrivit drept substituent al laptelui in numeroase retete. In toate retetele inlocuieste 2 albusuri cu 1 ou.
Deserturi sanatoase
Mentine-le dulci, dar redu caloriile si grasimile deserturilor decandente cum ar fi prajitura cu branza prin inlocuirea branzei integrale cu branza ricotta saraca in grasimi. Cand o reteta necesita smantana, incearca varianta in stilul alimentar grecesc si foloseste un iaurt usor.