Căldură mare, mon cher!

Cosmetica

Căldură mare, mon cher!

Toată lumea ne sfătuieşte să folosim cremă cu protecţie solară pe perioada vacanţei la plajă, dar ar trebui să purtăm tot timpul, chiar şi atunci când mergem la shopping sau în parc? Ultimele cercetări în domeniu arată că nu.

Machiajul este suficient şi chiar fără acesta,nu există un pericol iminent pentru pielea noastră, dacă expunerea la soare nu este prelungită. Dacă luăm prânzul pe terasă, ne plimbăm cu bicicleta ore-n şir sau avem hipersensibilitate solară, atunci e bine să folosim o cremă cu factor de protecţie între 8 şi 25. Dar înainte, e bine să ştim câteva lucruri despre filtrele solare:

Ce este crema cu protecţie solară?

O cremă care protejează pielea de efectele negative ale ultravioletelor.

Efectele negative ale soarelui

Prima reacţie a unei pieli agresate de soare este închiderea la culoare, ceea ce noi numim bronz. Arsurile îşi au originea în bronzul pielii şi sunt foarte frecvente la cei cu pielea deschisă. Expunerea prelungită la soare fără protecţie duce la tot felul de probleme ale pielii: de la reacţii alergice, la îmbătrânirea prematură a pielii şi chiar la cancer.

Tipuri de protecţie:

Exista 2 tipuri: o categorie pătrunde în straturile cele mai profunde ale pielii şi absorb razele nocive solare. Altele, formează o peliculă la suprafaţa pielii ce blochează pătrunderea razelor solare.

Ce înseamnă SPF?

Este factorul de protecţie solară, un indice care arată gradul de eficienţă a cremei. Reprezintă raportul între timpul necesar pentru producerea arsurilor la nivelul pielii pe care am aplicat în prealabil crema de protecţie şi timpul necesar producerii arsurilor asupra pielii neprotejate. Astfel, dacă pielea neprotejată începe să se ardă în 10 minute, atunci trebuie să aplici o cremă cu SPF. Aceasta îţi va asigura 15 de minute în plus de expunere la soare după ce pielea e deja bronzată.

SPF indică protecţia doar împotriva razelor ultraviolete de tip B. Încă se mai fac cercetări în acest sens. Oricum, cea mai bună soluţie e să optezi pentru o cremă care oferă protecţie pentru un spectru mai larg de ultraviolete.

Ce să alegi?

Astăzi, cremele cu protecţie targetează diferite categorii de populaţie: creme pentru copii (cu ingrediente pentru piele mai sensibilă), pentru atleţi (rezistente la apă). Cele cu aloe vera, vitamina E sau mentă sunt foarte căutate.

Cum să o foloseşti?

E important să o foloseşti corect ca să beneficiezi de o protecţie reală.

  • pentru primele zile de expunere, SPF minim de 15
  • crema trebuie aplicată cu jumătate de oră înaintea expunerii şi într-o cantitate suficientă: cam două linguri de cremă sunt suficiente pentru o aplicare
  • în zone cu umiditate mare, mai ales în cele tropicale sau pentru jocurile sportive de apă, e importantă reaplicarea cât mai frecventă
  • toate sunt eficiente doar pentru câteva ore, aşa că, reaplicaţi
  • aplică crema de protecţie înaintea cremei de corp. Poate e chiar mai bine să alegi un produs care combină toate aceste calităţi.
  • înainte cu două săptămâni de a merge la mare faceţi o cură de betacaroten. Întrebaţi la farmacie.

Noile recomandări europene

Au fost adoptate 4 clase de protecţie:

  • Protecţie slabă – între 6 şi 10. Tot ce este sub 6 nu este considerat fotoprotector.
  • Protecţie medie – între 15 şi 25.
  • Protecţie ridicată – între 30 şi 50.
  • Protecţie foarte ridicată – peste 50.

Sintagma "protecţie totală" este interzisă. Toate cremele trebuie să asigure o protecţie dublă UVA – UVB, cu un raport de minim 1/3. Aceasta înseamnă că la un SPF de 30, indicele UVA trebuie să fie minim 10. Dermatologii preferă un raport de ½. Treptat, nu vor mai fi specificaţi indicii, ci doar clasa de protecţie. Va fi mai uşor de ales pentru consumator.

 



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou