Redactarea unui CV

Succes story

Redactarea unui CV

Unul dintre primii pasi spre angajare este crearea unui CV bun. Exista servicii disponibile care sa te ajute in acest sens dar inainte de a cheltui bani aiurea, ia in calcul redactarea propriului CV.

In aceasta era a progresului calculatoarelor nu este atat de dificil precum era in trecut. Un CV este o unealta de marketing, brosura ta de vanzare. Cine este mai calificat decat tine sa scrie ceva despre tine? Exista doua categorii de CV-uri, iar design-urile lor sunt putin diferite asa ca le voi aborda separat.

 

CV-ul cronologic

    Acest tip de CV este un tabel cronologic al experientei tale care merge din prezent pana in trecut.

  • Poti in mod optional sa iti incepi CV-ul cu un obiectiv. Un obiectiv evidentiaza domeniul care te intereseaza si poate include telurile tale. Un exemplu de obiectiv este: Obtinerea unei functii in domeniul management-ului serviciilor alimentare, intr-o companie in dezvoltare care ofera oportunitati de avansare.
  • Daca ai o educatie care este relevanta sau necesara pentru angajata, include-o dupa obiectiv la sectiunea Educatie. Include liceul si colegiul. Nu include scolile de dinaintea liceului. Scrie numele scolii, orasul, statul si tipul diplomei sau certificatului. Mentioneaza toate onorurile pe care le-ai primit daca te-ar putea ajuta sa obtii locul de munca vizat.
  • Acum, listeaza-ti locurile de munca avute, de la cele mai recente la cele mai vechi. Listeaza datele intre care ai fost angajat (de exemplu martie 2001 – ianuarie 2005), numele companiei, functia ocupata, orasul si statul. Pune-le sub titlul Experienta de munca.
  • Sub fiecare job scrie o lista cu sarcinile pe care le aveai de indeplinit, proiectele la care ai lucrat sau alte realizari, teluri, premii sau recunoasteri primite. Foloseste cuvinte care exprima actiuni pentru a descrie ceea ce ai facut (de exemplu supervizat, operat, organizat, vandut, proiectat, etc.). Daca este posibil, lauda aceste descrieri folosind rezultate masurabile. De exemplu: ,,Am marit veniturile prin implementarea unor noi programe de vanzari”. Sau: ,,Am imbunatatit rating-ul oferit de clienti prin derularea unui program de pregatire a angajatilor”.
  • Dupa istoricul locurilor de munca, detaliaza orice licenta sau certificat pe care il ai, cum sunt CPA, CNA, licenta de electrician, certificatul care iti reflecta aptitudinile in retelistica, etc. Mentioneaza-le in sectiunea Licente/Certificate.
  • La sfarsitul CV-ului noteaza fraza: ,,Referintele sunt disponibile la cerere”.


 

CV-ul functional (bazat pe competente)

Acest tip de CV se concentreaza pe abilitati si micsoreaza importanta experientei. Este bun in special pentru studenti, someri care vor sa lucreze, fosti inculpati si cei care au experienta limitata, dar poate fi folosit de toata lumea.

  • La fel ca mai sus, incepe cu obiectivul (optional).
  • Continua cu informatii relevante despre educatie.
  • In acest punct, in loc sa iti listezi angajatorii anteriori, fa o lista cu abilitatile si competentele tale. Fa-o exact cum ai face-o la pasul 4 de mai sus (masurabil, orientat), dar nu include angajatorii, ci doar abilitatile tale si sarcinile indeplinite. Acestea pot fi listate la sectiunea Abilitati de munca.
  • Dupa aceea, listeaza toate locurile de munca pe care le-ai avut dar nu include datele. Listeaza doar angajatorii, orasul, statul si denumirea fiecarui job. Poti sa le listezi la sectiunea Experienta de munca.
  • Termina la fel ca in cazul CV-ului cronologic.


Tine minte faptul ca aici sunt prezentate doar niste idei generale. Foloseste-ti propriul talent, schimba titlurile, adauga stilul tau personal. Cu alte cuvinte: Fa-l al tau.

 



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou