Politica, subiect tabu pentru femei?

Succes story

Politica, subiect tabu pentru femei?

Se spune că există meserii destinate exclusiv bărbaţilor. Şi e logic să fie aşa. Nu mă văd cu cheia franceză în mână, ştergându-mă de sudoare pe frunte în timp ce meşteresc la o ţeavă crăpată. Până nu demult, şi politica se încadra în aceeaşi caregorie.

Un domeniu rezervat sexului tare, unde femeile aveau acces doar însoţindu-şi bărbaţii politicieni în campanii sau la strângeri de fonduri. Cum stau lucrurile azi?

În ziua de astăzi, apar la ştiri, în talk-show-uri, în emisiuni şi în reviste tot mai multe nume de femei. Politicieni, consilieri, parlamentari, lideri de partid.

Sunt blonde, bruntete, frumoase, în floare vârstei sau la a doua tinereţe. În politica de astăzi, din România şi de pe tot globul, femeile au ajuns în vârf. Au credibilitate, dar o pierd la fel de uşor precum au obţinut-o (vezi cazul Mona Muscă) sau par că n-au avut nicio clipă încrederea electoratului (vezi Elena Udrea). Sunt peste tot şi de toate felurile.

Subiect de bârfă, de laudă sau de ştiri de scandal, femeile din politică au totusi acel ceva ce le lipseşte multor bărbaţi. Acel iz al demnităţii, al clasei, al eleganţei. Calitate pur feminină sau construct mediatic al directorilor de imagine din spatele oricărei persoane publice? Nu avem de unde să ştim. În orice caz, femei remarcabile există de când lumea, dar azi, mai mult ca niciodată, acestea îşi fac auzită vocea.

Faimoasa publicaţie Forbes întocmeşte anual un top al celor mai puternice 100 de femei din lume, în care criteriile de selecţie sunt vizibilitatea şi impactul asupra economiei. Câştigătoarele ultimei ediţii? Evident, nimeni altele decât femeile din politică, în frunte cu Angela Merkel şi Condoleezza Rice.

Culmea, deşi SUA conduce lumea din multe puncte de vedere, în topul celor 100 doar 53 sunt americance. Adică puţin peste jumătate. Iar locul fruntaş e ocupat de o nemţoaică. Angela Merkel a detronat-o pe colega Condoleezza Rice şi a preluat poziţia primară în top.

angela merkelAngela Merkel, fizician de formaţie şi o susţinătoare a capitalismului liber, este prima femeie cancelar al Germaniei. Ea a câştigat lupta electorală împotriva lui Gerhard Schröder şi s-a instalat la Cancelaria Germaniei cu doar câteva voturi în plus. Admirabil este că şi-a asigurat vizibilitatea şi respectul internaţional pentru politica ei populară şi pentru diplomaţia de care a dat dovadă. Un vot de încredere dat de poporul ei, dar şi de omologi internaţionali, fiind singura femeie de la masa de tratative a summitului G8.

Şi precum Angela Merkel sunt multe femei. Unele n-au atâta vizibilitate, altora li se pun beţe în roate, iar ascensiunea politică devine un calvar la care tot mai multe renunţă. În orice caz, ne aflăm în secolul vitezei şi trăim într-o lume în care orice este posibil. Iar unele dintre noi, probabil cele mai remarcabile femei ale momentului, scriu istoria de zi cu zi chiar sub ochii noştri.feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou