Interviu de angajare: Pregateste-ti interviul

Succes story

Interviu de angajare: Pregateste-ti interviul

Esti la 24 de ore distanta de interviul perfect si jobul la care ai visat dintotdeauna. Pentru moment, ai primit un telefon de la angajator: “Buna, sunt doamna X de la ABC SRL. Ne-am uitat pe CV-ul dumneavoastra si dorim sa veniti pentru un interviu”. Te-ai pregatit, nu?

Fie ca acesta este primul tau interviu sau al 49-lea, pentru a te prezenta ca un individ profesionist si organizat trebuie sa fii pregatit atat pentru intrebarile standard cat si pentru cele neobisnuite. Voi discuta despre cum sa iti planifici interviul si voi aborda 4 intrebari standard si cele mai bune moduri de a raspunde la ele.

Sfaturi pentru obtinerea jobului dorit

  • In primul rand. Intotdeauna, nu conteaza cat de greu sau usor crezi ca va fi interviul, fa-ti timp liber in ziua precedenta pentru a fi in forma. Gandeste-te ca esti la campionatul mondial al carierelor si pregateste-ti muschii mintii pentru ceea ce va urma. Foloseste un "antrenor personal" daca doresti si repeta anumite intrebari alaturi de un prieten sau coleg. Repeta raspunsurile la niste intrebari tipice. Astfel vei avea mai multa incredere si vei vorbi mai articulat atunci cand vei raspunde la intrebarile din cadrul interviului, ceea ce va impresiona placut persoana din fata ta.
  • Documenteaza-te cu privire la companie. Pregatirea pentru interviu trebuie totdeauna sa includa cercetarea despre companie. Intra pe site-ul companiei, viziteaza personal birourile sau vorbeste cu cineva care lucreaza la potentialul tau viitor loc de munca. Afla cum si-a inceput compania afacerile, care sunt obiectivele companiei si ce face din aceasta afacere ceva unic pe piata. Nu numai ca vei stii sa raspunzi la intrebari ca "Spune-mi ce stii despre compania noastra", dar te va ajuta sa decizi daca vrei sa faci parte din companie.
  • Iata cateva intrebari des intalnite in cadrul acestor interviuri, si doua raspunsuri diferite pentru fiecare. Poti sa iti dai seama care raspuns va permite ca persoana intervievata sa primeasca postul? Iata cum sa raspunzi la intrebarile de la interviu cand aplici pentru un job nou.

Ce ti-a placut cel mai mult si ce ti-a placut cel mai putin la fostul tau job?

 

  1. Trebuia deseori sa indeplinesc sarcinile altor persoane si nu puteam sa le fac si pe ale mele.
  2. In cadrul job-ului meu anterior trebuia sa particip la numeroase proiecte inafara sarcinilor mele de lucru si desi mi-a placut provocarea, cateodata era coplesitor.

Primul raspuns, desi poate este unul adevarat, se concentreaza pe faptul ca persoana intervievata nu si-a indeplinit sarcinile de lucru. Angajatorul se poate gandi ca aplicantul nu doreste sa lucreze in plus sau ca foloseste proiectele in plus ca o scuza pentru a nu-si indeplini sarcinile proprii la timp. Raspunsul al doilea arata ca aplicantul a fost capabil sa realizeze mai multe sarcini si a acceptat mai multe proiecte, chiar daca uneori era prea mult pentru el.

Care sunt atuurile tale cele mai importante? Dar punctele slabe?

 

  1. Muncesc din greu pentru a-mi atinge obiectivele dar nu ma descurc prea bine in situatii de stres.
  2. Consider ca sunt foarte atent la detalii si bine organizat, iau job-ul in serios si sunt perfectionist atunci cand vine vorba de succesul proiectului.

Da, muncesti din greu pentru a-ti atinge obiectivele. Acestea pot fi calitati la care sa se uite angajatorii, dar nu trebuie sa folosesti clisee pentru a le exprima. In loc sa faci asta, listeaza ceva despre tine care te va face sa iesi in evidenta fata de alti aplicanti, cum ar fi dorinta de a-ti ajuta colegii sau atentia la detalii. De asemenea, incearca sa nu vorbesti despre cat de stresat poti sa fii atunci cand sefii iti spun ce sa faci (ai fi surprins de unele raspunsuri pe care le-am primit atunci cand intervievam candidatii). Daca participi de exemplu la un interviu pentru un post la un magazin retail, ultimul lucru pe care interlocutorul vrea sa-l auda este ca nu te descurci in conditii de stres. A lucrat cineva in spatele tejghelei in timpul vacantei de Craciun? Transforma-ti slabiciunile in atuuri, la fel ca in al doilea raspuns de mai sus. Arata ca dai 110% si ca esti tot timpul interesat de binele companiei.

Daca ai o neintelegere cu un coleg de lucru, cum o rezolvi?

  1. De obicei merg la seful meu si ii spun, pentru ca el sa rezolve problema.
  2. Este dificil atunci cand doi oameni nu se inteleg la locul de munca dar sunt de obicei foarte deschis fata de opiniile colegilor asa ca le arat ca ii respect. Incerc sa vorbesc cu ei pentru a nu lasa neintelegerile noastre sa ne afecteze munca.

Primul raspuns nu este unul foarte rau, dar poate lasa impresia ca nu vrei sa iei initiativa pentru a rezolva problema si ca esti genul de persoana care se plange sefului da domnul Y isi lasa mancarea pe masa sau doamna X nu isi face bine treaba. In loc de asta, arata ca ai abilitatea de a comunica cu altii din jurul tau si poti sa rezolvi problemele fara multa dificultate. Astfel vei indica faptul ca ai initiativa si ca poti sa fii independent daca este necesar.

Ai intrebari pentru mine?

 

  1. Nu, ati raspuns la toate intrebarile pe care le aveam.
  2. Da, am niste intrebari. Acest post poate duce si la alte oportunitati in cadrul ABC SRL? Sunt foarte interesat intr-un viitor alaturi de ABC SRL si as dori sa stiu care este urmatorul pas.

Din nou, primul raspuns nu este foarte rau, dar nu arata mult interes fata de companie sau de post. Doar pentru ca raspunzi la intrebari nu inseamna ca nu poti sa pui si tu intrebari. Poti sa ai doua, trei intrebari intr-un carnetel sau doar in mintea ta si sa le pui la sfarsitul interviului pentru a arata ca esti interesat sa lucrezi in companie. Poti sa te folosesti de aceste intrebari pentru a afla mai multe despre afacere, despre ceea ce inseamna o zi obisnuita la lucru sau chiar poti sa descoperi daca angajatorul doreste ca tu sa lucrezi pentru companie. Intreband despre pasul urmator este o cale eleganta de a intreba daca persoana care te intervieveaza doreste sa-ti ofere postul. Daca ai ca scop un al doilea interviu, s-ar putea ca cel care te intervieveaza sa iti ofere in schimb locul de munca.

 
In final, cea mai buna modalitate pentru a te pregati pentru un interviu este sa repeti intrebarile si raspunsurile. Nu folosi descrieri standard despre personalitatea ta. Concentreaza-te asupra a ceea ce crezi ca te face un atuu pentru potentialul tau angajator si gandeste-te ce il poate face sa isi aminteasca de tine. Arata cum poti sa lupti cu punctele tale slabe si cum le poti transforma in atuuri care te vor ajuta sa iti imbunatatesti performantele in exercitarea noului tau job. Pune intrebari bine documentate si intreaba cand va fi urmatoarea intalnire. Increderea in abilitatile tale si comunicarea cu interlocutorul tau vor dovedi ca esti persoana potrivita pentru jobul respectiv si vor lasa o impresie foarte buna viitorilor tai sefi. Acum ca ai citit aceste sfaturi esti pregatit pentru urmatorul tau interviu!

 



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou