Femeia: barbat de cariera?

Succes story

Femeia: barbat de cariera?

Chiar daca epoca moderna ii ofera femeii posibilitatea de a face orice doreste, conditiile scrise cu litere minuscule, undeva in josul contractului, pun feminitatea in pericol.

In ultimele decenii, cercetatorii au remarcat la tot mai multe femei concentratii de testosteron mult mai ridicate decat normalul.

Independenta feminina se extinde la mai multe paliere: psihic, fizic, social. Necesitatea unui partener stabil nu mai este atat de stringenta ca pe vremurile casatoriei la varste fragede, de gura lumii care o declara ‘fata batrana”. Cariera trebuie dezvoltata inainte de a lua decizia sa aduca pe lume un copil.

A fi casnica, supusa si in umbra barbatului nu mai sunt dimensiuni sine qua non ale conditiei feminine. Daca totusi alege sa practice vreuna din acestea, o face pentru ca doreste, nu pentru ca este obligata. Nu doar ca femeia refuza rolurile traditionale de pana acum, dar adesea supraliciteaza numarul de activitati si consumul de energie. Femeie de succes pe toate planurile, isi duce lupta cot la cot cu barbatii.

Doar ca, prinsa in caruselul lui “Fac eu, rezolv eu!”, femeia moderna ignora efectele pactului cu masculinitatea. Poti contrazice obisnuinta, mentalitatile, argumentele misogine, dar mai greu negociezi cu natura. Sub influenta stresului si a presiunii de a fi cea mai buna, nivelurile hormonale se schimba si femeia ajunge sa aiba un comportament masculin.

Ce face stresul, mai concret? Sub influenta lui, glanda suprarenala este fortata sa mareasca nivelul adrenalinei (pe termen scurt) si nivelul cortizonului (pe termen lung). Intrucat cortizonul are o structura similara cu a hormonilor sexuali, organismul il confunda cu progesteronul (hormonul maternitatii, cel care fixeaza sarcina). Asadar, stresul cotidian actioneaza precum Calul Troian, inseland organismul feminin. Hipofiza inceteaza sa mai fabrice hormonul feminin (bazandu-se pe informatii eronate) si fertilitatea scade. Unul dintre riscurile majore este ca un ou fecundat poate ajunge in uter, dar risca sa nu se fixeze si sa fie avortat.

Productia de testosteron – aflat in mod normal in cantitati mici in organismul feminine, devine semnificativa in cazul femeilor supraactive, in continuu solicitate acasa si la serviciu. La polul opus se afla o pozitie mult mai des asociata cu feminitatea, sedentarismul casnic, dar care se potrivea mai degraba in picturile rubensiene decat in timpurile moderne. Femeia sedentara suferea si ea de dezechilibre hormonale care atrageau dezechilibre emotionale, portretul facut in epocile trecute fiind cel al unei fiinte labila emotional si adesea isterica. In ziua de azi, femeia devine pe nesimtite, tot mai activa, mai implicata, mai solicitata si mai barbatoasa.

La nivel fizic se remarca modificari precum pilozitate pronuntata- o caracteristica masculina, aplatizarea formelor, ingustare soldurilor, migrarea catre un look androgin. Din punct de vedere comportamental, se remarca tendinte catre agresivitate mult mai pronuntate decat in deceniile trecute, cand apareau ocazional o Nikita sau Xena-printesa razboinica. Daca ati vazut filmul “Hard Candy”, poate ati remarcat ca eroina – o razbunatoare nemiloasa si sofisticata, se afla la adolescenta. Maturizarea sexuala mai accelerata atrage dupa sine si folosirea pilulelor anticonceptionale. Acestea reprezinta inca un factor care contribuie la modificarea hormonala, laolalta cu folosirea pastilelor minune pentru slabit sau a diverselor bombe hormonale (pentru stimularea cresterii sanilor sau pentru estomparea ridurilor).

Femeia de cariera sau femeia supraactiva in general plateste performantele profesionale cu pretul scaderii feminitatii si nu in ultimul rand al maternitatii. De multe ori constata cu amaraciune cat de greu este sa mentii un echilibru intre viata de birou si cea personala. Ce se mai alege de rolurile traditionale daca femeia insista sa preia cele mai multe atributii? Daca pana acum, ea se refugia in bratele protectoare ale jumatatii masculine, cine o s-o protejeze oare de ea insasi? 



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou