Cum scapi de emotii

Succes story

Cum scapi de emotii

Nu ai de ce sa te simti unica si neinteleasa daca ai trac atunci cand vorbesti in public. Li se intampla multora. Mi s-a intamplat, si nu de putine ori, chiar si mie – asta ca sa luam un exemplu la indemana:)

De-a lungul timpului, am fost protagonista principala a unor scene cu discursuri publice atat de jenante, ca mi se inroseste si fondul de ten cand imi amintesc. Asa ca nu o sa vi le povestesc (dar mai tineti minte vocea tremurata, camasa lipita de piele, fata care arde?). O sa va spun in schimb cum am inceput sa ma tratez.  

Primul ajutor l-am primit dintr-o sursa foarte la indemana: televizorul. Ca majoritatea cetatenilor iresponsabili care isi lasa opinia formatata de teveu, ma uitam intr-o seara la Seinfeld. Si ce poveste aud? Zice Jerry ca in urma unui sondaj despre care e lucrul de care se tem cel mai mult in viata, s-a dovedit ca majoritatea americanilor se teme cel mai tare de… vorbitul in public! si doar o minoritate de… sa zicem, moarte! Concluzia comicului: pusi in situatia de a tine un discurs la o inmormantare, majoritatea ar prefera sa se afle in locul mortului, mai degraba decat in locul preotului.

Iar acum iata primul sfat: incepe-ti prezentarea cu o mica gluma. Reactia celor din sala te va ajuta sa te detensionezi. Cu cat publicul tau este mai incremenit si mai tacut, cu atat tensiunea ta este mai mare. A reusi sa ii smulgi o reactie inca de la inceput iti va da curaj, si va face ca restul discursului sa curga mai firesc. Prin umor si chiar autoironie, poti folosi emotiile in favoarea ta, transformandu-le in simpatie.

Al doilea sfat e legat de temele de acasa: cu cat sunt facute mai temeinic, cu atat iti va fi mai usor sa treci peste incercare. Bineinteles, exista acele persoane "carismatice" care pregatesc proiectul cu o noapte inainte, se aseaza la panoul de prezentare cu mainile in buzunar, spun cateva povestiri haioase, mai arunca doua cifre si primesc apoi aplauze la scena deschisa. Avand putin trac, nu e cazul sa incerci asa ceva. Eu am facut-o, asa ca mai bine ma crezi pe cuvant:) Daca ai emotii, nu prea poti sa improvizezi iar cu spontaneitatea o sa te intalnesti cel mai devereme cand va veni randul intrebarilor din public.

Tot referitor la pregatirea evenimentului, si tot din experienta personala, pot garanta ca un paharel de tarie baut inainte pentru "a prinde curaj" doar iti imbujoreaza chipul si mai tare si te face sa duhnesti a… Tic Tac. Mult mai eficiente decat un aperitiv, cateva exercitii de respiratie o sa te ajute sa te aduni. Relaxeaza-ti toti muschii si inspira si expira de cateva ori. Este si un bun exercitiu de control. Incepi sa inveti sa te stapanesti.

In timpul discursului propriu-zis, cel mai bine este sa alegi o pozitie care sa implice o "pavaza" intre tine si auditoriu – o masa, o tribuna – te vor avantaja. Daca este permis, foloseste-te de toate materialele ajutatoare – proiectoare, fise, notite. Nu le da pe jos!:) Cat timp vorbesti, alege din public o persoana si gandeste-te ca pe ea anume trebuie sa o convingi, asta fara sa uiti sa invalui, din cand in cand, intreaga audienta cu privirea.

Daca te-ai pregatit temeinic inainte, vei avea inclusiv timpul sub control. Mentine structura pe care ti-ai propus-o, nu divaga si lasa prezentarea sa evolueze ca o constructie, caramida cu caramida. Pe masura ce inaintezi in tema si te apropii de final, iti va fi din ce in ce mai usor.

Nu uita sa zambesti!



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou