Cariera: Ce job alegi cand ai mai multe oferte?

Succes story

Cariera: Ce job alegi cand ai mai multe oferte?

Suna ca visul oricarui om, care cauta un loc de munca: nu numai ca ti-ai gasit de lucru, dar ti se ofera mai multe locuri de munca, in acelasi timp!

Dar acest vis poate deveni cosmar daca nu te poti decide care loc de munca este mai bun pentru tine si te simti paralizat de gandul ca te lipsesti de ceva grozav daca faci alegerea gresita.

1. Evalueaza ce este mai important pentru tine

Pare foarte usor doar pana cand intr-adevar trebuie sa o faci. Prea multi oameni isi spun ca mai putine ore de lucru sau locul de munca la distanta mica unde poti merge pe jos este prioritar, dar de fapt este total diferit. Este pozitia in sine? Adica, de cand te stii ai visat sa fii editor, iar acum ti se ofera aceasta sansa? Sau este mai important pentru tine sa fii acasa la ora 5 dupa-amiaza, ca sa poti petrece timp cu familia. Poate hotarator este salariul sau numele companiei pentru care ai putea lucra. Trebuie sa fii brutal de cinstit cu tine insuti, chiar daca raspunsul nu l-ai spune si altora.

2. Cerceteaza temeinic intregul pachet

 

Trebuie sa fii in stare sa compari merele cu mere. Asta inseamna ca trebuie sa cunosti bine intreg pachetul de angajare: beneficii, vacanta, concediul medical, restituirea scolarizarii, etc. Doar pentru ca ti se ofera asigurare de sanatate, nu inseamna ca este la fel cu cealata. Unii pot avea deductibilitate mult mai mare sau nu includ in lista lor specialistul copilului tau cu boala cronica. De asemenea, daca trebuie sa alegi intre un job la 1,5 km departare sau altul la 30 de minute – dar ai aflat ca la cel care este mai departe se plateste mai bine – fa-ti timp si calculeaza costul adevarat. Te-ai gandit la uzura masinii tale? Dar la faptul ca va trebui sa platesti mai mult pe cineva care sa stea cu copiii, daca tu ajungi mai tarziu acasa? Compara merele cu merele din toate punctele de vedere.

3. Asigura-te ca intelegi jobul la care te angajezi

 

Este greu sa-ti dai seama de la inceput in ce te bagi, pana cand incepi sa lucrezi concret, dar sunt cai prin care poti obtine o imagine concreta si corecta. Asigura-te ca stii unele lucruri, de exemplu daca trebuie sa calatoresti. Dar daca nu trebuie sa mergi in deplasare acum, exista sansa sa se schimbe acest lucru in viitor? Care este calea spre promovare? Cum este considerata promovarea in interiorul companiei? Este o firma amabila cu familistii sau te vor presa sa lucrezi 12 ore pe zi? Cel mai bun mod de a gasi raspuns la aceste intrebari si altele de acest gen – pentru ca acestea nu sunt descrise in manualul angajatorului – este sa stai de vorba cu alti angajati de la compania respectiva. Intreaba persoana care te intervieveaza daca poti vorbi cu viitorii colegi. Daca iti raspunde ca nu, inseamna ca are ceva de ascuns.

4. Asculta parerea sotului/sotiei

 

Desigur, tu esti cel/cea care trebuie sa mearga la serviciul respectiv in fiecare zi, dar parerea perechii tale trebuie sa conteze. Daca te gandesti sa accepti pozitia dar faci o naveta lunga in fiecare zi, perechea ta s-ar putea sa aiba ceva de obiectat (si pe buna dreptate) fata de perspectiva de a fi responsabil cu ingrijirea copilului zi de zi, de dimineata pana seara, cand tu esti pe drum. Sau poate sotul/sotia ar dori sa accepti pozitia cea mai bine platita pentru ca v-ar putea oferi o pensionare anticipata si sa puteti calatori apoi. Este decizia ta pana la urma, dar trebuie sa recunosti ca daca perechea ta are ingrijorari intemeiate pe care tu nu vrei sa le asculti, poti sa pornesti niste resentimente sau poti sa creezi tensiuni in familie.

5. Alege ceea ce iti doresti

 

Probabil ca nu trebuie sa alegi intre doua sau trei joburi perfecte. Mai mult ca sigur ca trebuie sa decizi intre locuri de munca "perfecte, cu exceptia…". Exista de obicei cel putin un detaliu, despre care ti-ai fi dorit sa fie altfel, dar cand ai siguranta si libertatea de a alege intre mai multe oferte de lucru, te vei simti mai curajos sa negociezi ceva mai bun. Daca esti atras in jobul "perfect, cu exceptia" zilelor prea putine de vacanta, cere o saptamana sau doua in plus. Daca jobul este "perfect, cu exceptia" salariului, care ti-ar place sa fie peste 3.000 RON, intreaba daca salariul de inceput este flexibil. Cel mai rau raspuns poate fi un nu, dar asta nu te va durea asa tare daca ai si alte optiuni.

6. Mentine o relatie solida cu companiile a caror oferta o refuzi

 

Intotdeauna trebuie sa fii profesionist, cand refuzi un loc de munca. Multumeste-le pentru timpul acordat si interesul pe care l-au aratat pentru tine. Adu cuvinte de lauda companiei si celui cu care ai avut interviul si spune-le ca ti-ar placea sa lucrezi cu ei in viitor. Piata locurilor de munca este foarte instabila si este posibil sa trebuiasca sa le bati la usa mai repede decat iti inchipui. Asadar, ai vrea ca aceasta usa sa fie intredeschisa, in cazul in care ai avea nevoie.

 



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou