Cand incepi construirea planului de cariera?

Succes story

Cand incepi construirea planului de cariera?

Aud tot mai des ca in ultimul timp ne petrecem in medie aproape 70 % din timp la locul de munca. Incercati un calcul simplu si veti ajunge (ca si mine, cu o oarecare surprindere!) la aceasta concluzie. Nu cred ca are sens o apreciere de genul este mult sau putin.

Pentru ca este o realitate in sine pe care o traim si la care trebuie sa ne adaptam permanent. Insa as putea spune ca este mult pentru cei care o iau (sau o fac) doar ca pe o responsabilitate in sine si este putin pentru cei care o fac cu reala placere. Iar o parte considerabila a ambelor categorii o reprezinta cei care o fac pentru cariera, pentru a-si construi o cariera, mai exact. Motivatiile acestora sunt diverse: nevoia de a-si demonstra lor insisi sau celorlalti ceva, nevoia / dorinta de a confirma, aprecierea si recunoasterea sau poate doar dorinta de putere (privita ca statut ori din punct de vedere financiar) si lista ar putea continua.

Legandu-ma de experienta personala, exista tot mai multi manageri care intretin aceasta “goana” dupa cariera, cu idei de genul “daca nu ai demonstrat pana la varsta x…” inseamna ca nu esti ceea ce ei isi doresc. In mare parte poate parea justificata aceasta premisa, dar exista diverse cauze, situatii, contexte obiective sau subiective care pot demonstra contrariul.

Ce vreau sa scot in evidenta, insa, este tocmai acest proces ciclic ce intretine perpetuarea ideii ca toti trebuie sa ne definim o cariera! Si cat mai curand! Idee cu care sunt intru-totul de acord. Singurul punct slab pe care il identific este faptul ca nu oricare dintre noi este indrumat cum sa-si construiasca un plan de cariera. Ori nu intelege importanta de a avea conturat un plan de cariera. Astfel, deseori multi se “misca”, fac schimbari, cauta sau sunt cautati (vanati), accepta sau refuza anumite job-uri, parca intr-un dans haotic si superficial. Si constata la un momendat ca au pierdut “oportunitati” si au acceptat “provocari”.

Nu stiu cati dintre noi se regasesc in cele de mai sus, dar stiu sigur ca intotdeauna s-a dovedit “castigatoare”, indiferent de domeniu, afirmatia conform careia “e mai usor sa previi decat sa combati”. Ca o extrapolare, vreau sa spun ca este eficient sa construiesti o “schema”, un plan si sa actionezi conform lui, poate doar adaptandu-l permanent realitatii in continua miscare / schimbare. Nimic nu este sigur. Totul poate fi pus sub semnul intrebarii. Depinde de cate riscuri esti dispus sa-ti asumi. Si mai ales daca esti dispus sa-ti asumi riscuri “neasteptate” sau calculate.

 



Tag-uri: ,

feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou