Abilitati pentru interviu

Succes story

Abilitati pentru  interviu

Interviul este una dintre experientele cele mai descurajatoare si generatoare de stres pe care multi solicitanti de locuri de munca le au de intampinat. Daca vrei un nou job trebuie sa treci prin marele test al interviului angajatorului.

Nu exista nicio modalitate de a anticipa fiecare intrebare sau situatie posibila pe care ai putea-o intalni, dar exista cateva masuri pe care le poti lua pentru a-ti imbunatati abilitatile in vederea interviului si pentru a dezvolta o prezentare solida. Aminteste-ti ca esti acolo pentru a te vinde si prin urmare trebuie sa pregatesti o "prezentare pentru vanzare" de buna calitate.

  • Incepe prin a face o lista scrisa a aptitudinilor pe care le ai. Toate campaniile bune de vanzari incep prin a cunoaste foarte bine produsul. Din moment ce esti un produs, ai nevoie sa faci un inventar a ceea ce ai de oferit. Daca faci o lista scrisa aceste informatii se sedimenteaza in capul tau si te pregatesc sa vorbesti intr-un mod inteligent despre ceea ce ai de oferit.
  • Intai fa o lista care sa cuprinda cunostintele tale specifice pentru respectivul loc de munca. Ce sarcini poti efectua, cu ce echipament poti opera, ce licente/module de formare/educatie ai?  
  • Fa o lista de aptitudini transferabile pe care le ai. Acestea sunt lucruri ca aptitudini organizatorice, abilitati de conducere sau aptitudini de gestionare a timpului.
  • Urmatorul pas pentru imbunatatirea abilitatilor tale pentru interviu este sa cauti tu singur informatii. Sa stii ce este aceasta compania, ce face si de ce are nevoie de la persoana pe care vrea sa o angajeze. Vei fi mult mai increzator si vei fi capabil sa raspunzi mult mai eficient la intrebari daca ai aceste informatii la indemana. Folosind analogia cu vanzarea, aceasta echivaleaza cu cunoasterea clientului. Poti obtine aceste informatii de pe site-ul companiei, de la biblioteca, sau chiar vorbind cu cineva care lucreaza pentru companie.
  • O alta componenta de imbunatatire a abilitatilor tale presupune sa ai cateva cunostinte necesare fata de tipurile de intrebari care ti se pot pune. Exista intrebari standard, care sunt aproape intotdeauna prezente la interviuri.

Desi sunt prea multe pentru a le enumera aici, le poti gasi enumerate drept "intrebari tipice pentru interviu" in multe carti, reviste, precum si website-uri create pentru solicitantii de locuri de munca. Cu toate acestea, iata doua dintre intrebarile care constituie o piatra de incercare pentru unele persoane intervievate:

  • "De ce ar trebui sa te angajam?" Nu da raspunsuri vagi precum ca "muncesti din greu" sau ca esti "punctual" sau "dedicat". Chiar daca aceste trasaturi sunt admirabile, ele sunt aproape un dat. Ce te diferentiaza fata de ceilalti? Sa fii pregatit sa vorbesti despre realizarile specifice si masurabile, cum ar fi imbunatatirea vânzarilor cu 23% sau dezvoltarea unui plan de securitate care a redus rata accidentelor raportate cu 17%.
  • “Care sunt punctele tale slabe?" Sa recunoastem, le avem cu totii si orice angajator stie. Daca spui ceva de genul "Sunt perfectionist" sau "Sunt dependent de munca", intervievatorii aud aceste raspunsuri tot timpul. O strategie mai buna este sa gasesti o slabiciune reala pe care te straduiesti sa o imbunatatesti, cum ar fi "Computerele au fost o provocare pentru mine, dar am facut cursuri pentru a obtine abilitatile necesare" Aceasta demonstreaza recunoasterea fata de slabiciunile tale, precum si dorinta de a le remedia.
  • Exerseaza, exerseaza, exerseaza. O data ce iti cunosti abilitatile pe care le cauta compania si despre care s-ar putea sa fii intrebat, trebuie sa repeti. Exact ca un atlet, te poti dezvolta doar prin practica. Puteti gasi cursuri prin intermediul biroului local de ocuparea fortei de munca sau al centrului universitar de plasament sau poti exersa cu un prieten. Daca este posibil, fa o inregistrare video a "simularii de interviu" pentru a afla care sunt punctele pe care le poti imbunatati.
  • Aminteste-ti ca stai in fata unui om la fel ca tine. Calmeaza-te incearca sa ai o conversatie asa cum ai face daca te-ai intalni cu cineva la o petrecere sau in tren. Daca poti transforma interviul intr-o conversatie s-ar putea sa iti faci un prieten. Concluzia este urmatoarea: toate celelalte lucruri fiind relativ egale intre candidati, angajatorul va alege persoana care ii place – persoana fata de care simte ca s-a creat “o legatura”.


feedback
автоновости maserati mc 20 цена
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou