Sabotorii afacerii tale

In stil office

Sabotorii afacerii tale

Credeai că, odată ce ai reuşit, cu chiu cu vai, să găseşti oameni pricepuţi şi de încredere, un sediu frumos şi reduceri la dotarea tehnică, s-au terminat problemele afacerii tale? Ei bine, te înşeli! Şi aici nu mă refer la Hugh Jackman, transpirând sexy în faţa unui monitor în timp ce sparge baza de date a Pentagonului în “Swordfish”.

Mă refer la hackerii reali, un adevărat pericol pentru firma ta.

Cu atâtea erori în sistem, activitatea unui hacker se defineşte printr-o combinaţie ingenioasă, dar păguboasă, de bun simţ, tehnică, soft şi dotare. Chiar dacă afacerea ta este la început de drum sau deja o companie de succes, ameninţarea este reală şi trebuie să ştii cum să te protejezi.

Iar dacă nu-ţi permiţi să angajezi un întreg departament IT pentru combaterea acestui pericol, atunci e bine să ştii chiar şi tu câteva ponturi. Te vor ajuta să-ţi protejezi finanţele şi te vor scăpa de problemele nedorite.

Pericol – Hackerii

Trebuie să ştii că hackerii caută în computerul tău numărul de cont sau numărul cărţii de credit cu care ai făcut o plată online pe care le vor folosi pentru a face o achiziţie prin telefon. Cum ajung ei la datele din calculatorul tău? Ei bine, încearcă să pătrundă în sistem prin conexiunea la internet.

Există şi site-uri fantomă în care îţi este cerut numărul de cont şi PIN-ul, aşa că trebuie să fii atentă cand le scrii online. Cele mai sigure sisteme de cumpărături online sunt PayPal de la eBay şi Google Checkout. În Occident, Visa şi MasterCard oferă servicii suplimentare de securitate ("Verified by Visa" şi "MasterCard SecureCode"). Ţi se furnizează o parolă specială pentru achiziţiile online şi eşti contactat periodic pentru a se verifica, din oficiu, dacă încă mai foloseşti cardul şi extra-parola oferite de ei. Există şi la noi o ofertă similară, "Secure 3d" şi, de foarte puţină vreme, serviciul PayPal. Acum poţi face cumărături de eBay fără tranzacţii deviate prin alte ţări!

Cum se întâmplă?

Un hacker pătrunde în computerul tău prin conexiunea la Internet, sperând să îţi transforme calculatorul într-un "spam server". Ştii mesajele acelea enervante pe care le primeşti în "Bulk"? Unele dintre ele sunt trimise de pe calculatoare "sparte" de hackeri fără voia sau ştiinţa posesorilor. Un alt scop al hackerilor este să îţi seteze calculatorul să acceseze reclame de pe propriile lor site-uri, crescându-şi astfel traficul în mod artificial.

Email-urile care au ataşate diverse oferte, poze de familie, scrisori de amor şi câte şi mai cîte (bogată imaginaţia hackerilor ăstora!) îţi instalează automat un spyware care "vede" tot ce ai tastat tu la computerul tău vreodată şi trimite informaţia la sursă. Inclusiv contul sau PIN-ul pe care le-ai introdus când ai făcut achiziţii online!

Cum te fereşti?

Parola protectoare

Ai grijă ca fiecare computer din firma ta să aibă o parolă puternică. Adică să fie cât mai lungă  şi să conţină majuscule, litere mici, cifre şi semne de punctuaţie de tot felul. Asta pentru că atunci când primesc imensul document care le arată tot ce ai tastat tu la computerul tău, hackerilor le va fi mult mai greu, dacă nu imposibil, să distingă parola.

Anti-virus de calitate

Asigură-te că toate computerele din compania ta au sisteme anti-virus şi anti-spyware updatate. De încredere sunt Symantec sau McAfee. Reînnoieşte-ţi subscripţia frecvent şi lasă-ţi computerul să facă update ori de câte ori începe. Viruşii şi tehnologia evoluează într-un ritm atât de alert încât versiunile trebuie să fie modificate zilnic pentru a putea face faţă. Un update înseamnă instalarea unor setări care te ajută să fii la zi cu ultimele variante ale programului.

Firewall

Majoritatea computerelor au activat un firewall, adică un "zid" de protecţie care blochează unele dintre "uşile" prin care încearcă să intre un hacker în computerul tău. Păstrează-le activate!

Criptare

Dacă lucrezi cu date importante pentru clienţii tăi (informaţii despre conturi, date personale etc.), atunci protejează-ţi baza de date printr-un software care criptează fişierele până în momentul în care sunt deschise pe baza unei parole. Varianta Permium de la Windows Vista îţi permite criptarea întregului hard (aplicaţia se cheamă BitLocker), iar pentru Mac OS X există încorporat softul FileVault.

Pericol – proprii angajaţi

O altă ameninţare sunt proprii tăi oameni. Poate din rea voinţă, dar cel mai probabil din greşeală sau din neştiinţă, aceştia pot instala diverse programe pe calculatoarele pe care lucrează care îţi vor crea mari neplăceri.

Cum se întâmplă?

Este posibil să deschidă unul dintre email-urile spam care conţin viruşi sau, mai rău, să descarce ataşamentul pe computer. Mai departe calea către computerul tău este deja deschisă hackerilor.

Cum te fereşti?

Ai grijă să le restricţionezi accesul la computerele companiei pentru a evita să instaleze, chiar şi din greşeală, vreun spyware sau altă aplicaţie care să vulnerabilizeze sistemul.

Arhivează toate mesajele trimise (sent items) de pe adresele de e-mail ale companiei şi, în cazul în care închiei colaborarea cu acel angajat, asigură-te că i se ridică accesul la orice fel de parolă cât mai repede posibil.

Pericol – pierderea laptopului

Sau a smart phone-ului. Cea mai penibilă dintre problemele de securitate cu care te-ai putea confrunta. Însă este o problemă reală!

Cum se întâmplă?

O dată găsit un astfel de gadget de către cine nu trebuie, norocosul va fi în posesia tuturor datelor tale. Şi cât timp cărţile de credit sau cartelele SIM pot fi dezactivate de la distanţă, un laptop sau un smart phone nu. În SUA există, totuşi, un serviciu oferit de providerii de Înternet wireless numit "Research in Motion". În momentul în care îţi pierzi telefonul sau BlackBerry-ul, atâta timp cât operează pe un sistem Windows Mobile poate fi efectiv "golit" de informaţii de la distanţă.

Cum te fereşti?

Evită să transporţi pe laptop-ul personal cele mai importante informaţii pentru firmă. Nu ai nevoie să porţi cu tine arhive sau baze de date întregi. În plus, setează-ţi o parolă puternică şi encriptează datele importante.

Tehnologia aduce un plus de eficienţă în afacerea ta pentru că îţi permite să aplici un management al timpului şi al resurselor mult mai bun. Dar e bine de reţinut că binele făcut se poate transforma în rău dacă nu te protejezi cum trebuie!



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou