Mituri despre bani

In stil office

Mituri despre bani

Banii fac lumea sa se invarta, se spune. Dar mai inainte iti pot da ameteli si dureri de cap, mai ales daca posezi cateva idei fixe despre bani. In ziua de azi se vehiculeaza atatea prejudecati, ca nu ar strica deloc sa le mai ia cineva la scuturat.

In goana consumerista, totul se poate cuantifica in bani. “Time is money” repeta obsesiv capitalismul, deci, cat valoreaza timpul tau? Pe drumul spre serviciu, pe drumul inapoi spre casa adunam si impartim timpul in calupuri si fragmente calculabile in bani. Ne abtinem de la anumite activitati, ca sa alocam mai mult timp altora. Refuzam sa facem chestii mici, de distractie sau de relaxare, pentru ca sunt insignifiante din punct de vedere financiar.

“Banii sunt sursa tuturor relelor”- declara unii stoici, mai ales atunci cand nu ii au. La fel ca orice alt lucru in exces, banii pot deveni un factor al coruperii caracterului, un subtitut al puterii morale. Multi oameni se multumesc sa acumuleze bani, confundandu-i cu un passé-partout. Poate ca nu sunt banii in stare sa tina loc de caracter, dar nici nu sunt o conditie esentiala a raului. Si un om fara bani poate fi la fel de vicios si de rauvoitor ca si unul bogat.

In aceeasi zona de mit contemporan, intra cel conform caruia “banii n-aduc fericirea”. Din pacate, nici lipsa lor. Cel mai ades, o viata lipsita de griji materiale favorizeaza aparitia fericirii in alte planuri. Pe de alta parte, traiul in saracie este foarte rar premisa pe care se cladeste fericirea.

Prejudecatile etnice despre bani nu lipsesc nici ele din cultura populara.

“-De ce sunt dolarii verzi?
-Pentru ca ii culeg evreii/scotienii inainte sa se coaca …”

Aceste exemple sunt extrase dintr-o serie mai cuprinzatoare din imaginarul colectiv. Cultura occidentala predica integritatea morala, modestia, superioritatea spiritului asupra materiei si banilor, insa este aceeasi cultura care promoveaza individualismul, competitia fara scrupule si consumerismul. In timp ce saracilor li se promite o imbelsugata Viata de apoi, celor care nu cred in mituri li se permite o existenta satisfacatoare in care banii isi au rolul lor.

Intr-o lume revendicata cel mai des de segmentul masculin al populatiei, jumatatea feminina a fost mult timp exclusa din invartitul banilor. Cand forta si autoritatea nu au mai fost de ajuns sa o tina departe de propriile finante, s-au inventat diverse povesti care circula si azi. Se spune, de exemplu, ca cel mai bun candidat la inima unei femei este cardul Visa. Chiar daca un studiu realizat de Visa confirma ca autonomia financiara a femeilor a crescut cu 30% in ultimele decenii, prejudecata ramane. Este vorba de un mit mai vechi care subliniaza lipsa de putere a femeii, nevoita sa se bazeze pe resursele partenerului.

Femeile, la randul lor, ridica stindarde bazate pe prejudecati, dupa care se ghideaza in viata.  

“Daca am succes, oamenii ma vor uri”- dimpotriva, te poti astepta la admiratie. Niciun trandafir fara spinii lui, deci nici succes fara invidie. Nu esti responsabila de sentimentul altcuiva, asa ca, vezi-ti de drumul tau spre succes.

“Trebuie sa lucrez mai greu (decat barbatii) ca sa castig bani”- de fapt, trebuie sa lucrezi eficient. Care e suma pe care o doresti? Imparte-o la timpul efectiv de lucru si vezi cat ar trebui sa castigi intr-o zi ca sa ajungi la suma respectiva. Apoi, gaseste modalitatea de a pune in practica.

 “Trebuie sa castig bani, nu conteaza din ce”- si uite asa ajungi sa faci ceva ce nu-ti place si iti aduce nemultumire. Pe acelasi fir logic, iti repeti ca, o data ales, nu mai poti parasi locul de munca, pentru ca iti ofera o aparenta siguranta, platita cu stres si scaderea stimei de sine.

 “Este mai bine sa imi doresc doar ce imi pot permite”- intr-adevar, este esential sa nu cheltui ceea ce nu ai si sa te tii cat mai departe de avansurile ridicate de pe card pentru ultimele tentatii de pe piata. Insa nu trebuie sa faci sacrificii de la lucrurile cu adevarat necesare, mai tarziu se poate dovedi o pierdere pe termen lung. Daca afectezi, de exemplu, sanatatea, investitia ulterioara va depasi ca si costuri lucrurile pe care le-ai fi putut cumpara la timpul lor. Eforturile trebuie sincronizate cu inaltimea dorintelor, nu viceversa.

Unul dintre cele mai insidioase mituri despre bani este “daca as fi fost o femeie inteligenta, m-as fi intretinut singura pana acum”. Inca o idee fixa destinata femeilor. Fiecare are in viata sa alternative, iar munca si/sau cariera nu sunt obligatorii. Asadar, ce rusine este in a fi casnica- sau, fara nici o nuanta peiorativa- “intretinuta”?

Deci, sa cedam prejudecatile celor care nu pot adopta o gandire flexibila. De cate ori intalnesti o credinta de acest fel, intreaba-te de ce crezi asta si ce s-ar intampla daca ai inceta sa gandesti astfel?

Vei castiga ceva mai pretios decat banii: propria gandire critica.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou