Goana dupa un loc de munca

In stil office

Goana dupa un loc de munca

Principala activitate a unui student sau a unui absolvent de facultate a devenit “goana dupa un loc de munca”. Dar, degeaba ai multe studii, daca nu ai norocul pus in frunte!!!

Faci o facultate sau o scoala postliceala, faci un curs de specializare, un training sau cel putin o practica in diverse domenii si ce folos daca la finalizarea acestora nu ai un loc de munca asigurat sau nici macar posibilitatea de a-ti gasi prin forte proprii un job? Stim cu totii ce urmeaza: incepi sa capeti “experienta” acasa! De ce? Pentru ca ai ghinionul sa fii chemat la interviuri unde cheia succesului este nimeni alta decat “experienta”. De unde, dragi angajatori, experienta? De pe bancile facultatii? O sa spuneti ca experienta, in mare parte, o gasiti la cei mai in varsta, iar daca ai deja o varsta inaintata, esti din start respins sub pretextul ca astfel “se face loc” noii generatii, iar cum aceasta din urma nu are experienta, cine va ocupa locurile vacante existente si viitoare?

Cele mai multe voci sustin faptul ca viata de student din provincie este foarte dificila in conditiile in care locurile de munca sunt mai reduse ca numar fata de capitala si de cele mai multe ori ne lovim de vesnica problema care consta in faptul ca daca nu ai un sustinator (si nu ma refer la un sustinator moral sau legal, ci unul financiar sau cu foarte multe relatii si “usi deschise”, “bazat” sau “cu pile” in limbaj mai neacademic), cu greu razbesti pe piata muncii.

Intr-adevar, parerile sunt impartite si nu imi veti da dreptate in totalitate, caci in unele domenii nici “pila” nu mai face fata, daca “pila” concurentului la acel loc de munca este cu mult mai puternica decat a ta. Daca nu e chiar pila se merge pe formula “nepotismului”.

Spuneam mai devreme ca provincia pierde teren in fata capitalei. Ei bine, capitala isi pastreaza in continuare pozitia in clasament fiind orasul cu cele mai multe oportunitati de angajare. Urmatoarele orase cu potential sunt Timisoara, Cluj-Napoca, Brasov si Iasi.

Studiezi 3 ani, 4 ani sau mai multi cu speranta ca la finalul studiilor vei dobandi o diploma si, astfel, te vei numara printre cei cu studii superioare care, teoretic, au prioritate si avantaj in orice domeniu. Dar pentru ca traim in Romania, totul este posibil, in sensul negativ, caci exact situatia la care nu te astepti ti se poate intampla chiar tie. Spre exemplu, daca postezi CV-ul la un supermarket pentru un post de casier, lucrator comercial sau pur si simplu pentru un post de vanzator, poti sa astepti mult si bine sa te selectioneze pentru un eventual interviu, ca nu se va intampla in veci. De ce? Pentru ca ai studii superioare, diplome prea multe si mai bine aleg un candidat cu maxim 10 clase, o postliceala, o scoala profesionala sau maxim cu liceul, pentru ca mai mult ca sigur, pretentiile lui nu sunt prea ridicate, se multumeste cu un job de minim 8 ore si un salariu infim, sub limita decentei. Iar tu, daca ai diplome, stai acasa, si, eventual, citeste-le, sa nu uiti cum le-ai obtinut!

Statistic vorbind, s-a observat ca 44% din 1520 de participanti la sondaj, au raspuns ca ar fi dispusi sa faca compromisuri daca pachetul salarial este consistent. Satisfactia in munca este influentata de un cumul de factori cu impact asupra performantei in munca. Acest grad de multumire se va reflecta in mod direct si in rezultatele si performantele companiei angajatoare, intrucat un angajat satisfacut va putea fi mai performant.

Daca experienta nu, diploma degeaba, “pila” prea slaba, atunci ce cale ne mai ramane? O mica scapare, dar temporara, indemnizatia de somaj, la care orice absolvent are dreptul dupa terminarea studiilor, iar aceasta este de-a dreptul infima (250 lei/luna)! Apoi, o iei de la capat (daca cumva incetasei s-o mai faci) si-ti postezi din nou CV-uri peste CV-uri, pentru diverse posturi in domeniul studiat sau in domenii adiacente, care iti plac si in care crezi ca te-ai descurca. Prima oara inspectezi din scoarta-n scoarta ziarele si cotidianele, toate anunturile care iti ajung la urechi. Cand le epuizezi pe acestea, incepi sa te inregistrezi pe diverse site-uri cu anunturi cu si despre joburi, iti postezi CV-ul si constati ca din 200 de firme, te contacteaza  2-3 si acestea cer experienta sau ofera un salariu de mizerie, dand vina pe criza financiara. Ajungi la saturatie dupa ce iti faci cont pe toate site-urile cu joburi, mergi la “n” interviuri, mai dai cateva probe sau lucrezi provizoriu, fara niciun rezultat insa.

O sa radeti poate, dar mergand la toate interviurile, dand zeci de probe la diferite locuri de munca, o sa incepeti sa va cunoasteti orasul ca in palma. E si asta un avantaj, nu?

Energie pierduta, bani cheltuiti in van pe drum, nervi intinsi la maxim, renunti o vreme la postat CV-uri si, daca esti chiar visator, mai faci un curs de specializare, un training sau o scoala postliceala, ca doar o diploma in plus nu strica!

E trist, dar in zilele noastre, daca nu ai norocul pus in frunte, nu te baza doar pe potentialul tau intelectual, caci s-ar putea sa te alegi doar cu boala secolului, “stresul”. Expresia “goana dupa un loc de munca” consta in a te “lupta cu morile de vant” intr-o perioada in care lupta pentru existenta este acerba si nu multi o duc pana la capat.

E lamentabila situatia in care ne aflam, e lamentabila toata relatarea aceasta alocata de data aceasta numai tinerilor, fara a ne mai raporta insa si la masa de adulti si persoane trecute de varsta de 40 de ani carora nimeni nu le da o sansa si sunt deja marginalizati, prin prisma varstei lor.

Ca sa inchei intr-o nota mai optimista, va impartasesc faptul ca, facandu-se o analiza comparativa a situatiei actuale fata de anul trecut pe piata muncii in Romania, reiese ca au crescut semnificativ numarul anunturilor publicate (circa +30%) si a joburilor in provincie si in strainatate. Putem spera la o situatie un pic mai roza, insa mai avem mult de asteptat pana cand vom putea discuta despre mariri salariale, prime si cadouri de sarbatori, decontari, concedii sau alte beneficii de mult timp uitate de unele companii.

Anamaria Medelet



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou