Dulcea bârfă de la birou

In stil office

Dulcea bârfă de la birou

În pauza de masă, cu Alina la o cafea: “Ai văzut ce mutră a făcut Mirela când i-am zis să mă ajute la proiect?”. M-am gândit câteva secunde dacă e bine să răspund. Ce e de făcut atunci când eşti prinsă în capcana bârfei de birou? E cam târziu pentru soluţii, dar data viitoare ar fi bine să iei măsuri ca să nu te mai găseşti în situaţia de mai sus. Vrei să ştii cum?

Bârfa la birou este descrisă de specialişti ca fiind un virus necruţător. A fost depistat în Antichitate şi se manifestă liber şi nestingherit şi în ziua de astăzi. Deşi marile corporaţii şi firmele de resurse umane lucrează de decenii întregi la descoperirea unui antidot, se pare că o tulpină a acestui virus se află, de fapt, în ADN-ul angajaţilor. An de an se înregistrează tot mai multe victime, iar situaţia este incontrolabilă.

Din păcate, pentru "bârfa de birou" nu există tratament. Exista însă sfaturi ale specialiştilor care ne instruiesc să ne ferim de virus pentru a nu-l contacta. O dată "atinse" nimic nu ne mai poate salva.

Am întrebat câţiva HR-işti de carieră care sunt simptomele. Iată ce mi-au răspuns:

1. "Pauză, sunt stresată!"

Primele ar fi pauzele foarte dese (de ţigară, sandviş, toaletă sau cafea) ale angajaţilor. Dintr-o dată biroul se transformă într-un furnicar în care unii ies şi alţii intră şuşotind, iar timp de muncă nu mai are nimeni.

2. "Ea este noua voastră colegă"

Apariţia unui nou coleg de muncă stârneşte agitaţie şi cauzează dezvoltarea virusului în stadiul incipient, cunoscut sub numele de "zvonită". Aceasta este cea mai periculoasă situaţie, pentru că toată lumea este expusă.

3. Treacă ziuă, vino leafă!

Specialiştii au sesizat şi lipsa de chef de muncă a angajaţilor. Apar, ca semne ale infectării, foarte multe ferestre de YM deschise pe metrul pătrat de monitor dintr-un birou. Un alt semn este dezvoltarea limbajului non-verbal în rândul angajaţilor. S-au putut decodifica de către specialişti, până în prezent, doar trei replici (proiectul este încă în stadiul de cercetare):

Înălţarea capului peste monitor, ridicarea sprâncenei cu subînţeles urmată de o zvâcnire a privirii în direcţia toaletei. Traducere = "În 3 minute ne vedem la baie, prima cabină. Bârfă proaspătă!!!"

Măsurarea băiatului care aduce corespondenţa din cap până în picioare, ocheadă la colega de vizavi, urmate de ridicarea sau coborârea degetului mare. Gestul, spun specialiştii, datează din Antichitate, când conducătorul decidea, printr-o astfel de mişcare de mână, ce se va întâmpla cu gladiatorul care a pierdut lupta. În cazul nostru, traducerea este "Prospătură la corespondenţă. Calificativ: excelent/no no".

O tânără angajată este promovată – analiza culturală a acestui fenomen de mare amploare a elucidat misterul: femeile nu se susţin reciproc. Bărbaţii, în schimb, sunt mult mai solidari. La femei este simplu: e frumoasă, tânără şi promovată – rezultă că a făcut ea "ceva" pentru asta! Gestul este universal – mimică şocată, privire cu sprânceana ridicată la colega de bârfă, aşteptarea până la pauza de masă şi apoi dezlănţuirea Iadului pe pământ…



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou