Din tainele CV-ului

In stil office

Din tainele CV-ului

Ce face un CV cu adevarat interesant? Abordari ultra-moderne, precum recentul video CV, castiga teren mai ales in Occident. In rest, pentru a candida la diverse posturi, un CV clasic trebuie sa fie interesant prin ceea ce contine.

Ne-initiatii in ale vanatorii de joburi, dar chiar si veteranii, privesc adesea CV -ul ca pe un instrument de convingere. Puterea sa este limitata, dar folosita la capacitate maxima, poate fi cheia unei usi catre succes. Iata si o parere de pe cealalalta parte a “baricadei”. “CV-ul este o sursa valoroasa de informatii referitoare la candidat, un prim contact – decisiv – cu acesta”, ne confirma Ioana Berea, psiholog si specialist in resurse umane (Forward, Timisoara).

Incearca sa privesti cu ochii angajatorului. Ce ai tu si ar putea fi interesant pentru companie?

“In primul rand, conteaza sectiunea dedicata experientei candidatului, iar din punctul acesta de vedere un cv valoros contine informatii lamuritoare referitoare la competentele pe care le detine persoana si la activitatile pe care le poate desfasura.” (Ioana Berea, Forward).

Asadar, experienta profesionala trebuie sa fie relevanta pentru postul urmarit. Aplica pentru joburile la care te califici. Cei care incearca marea cu degetul, in speranta ca “poate-poate” cineva ii va lasa sa treaca mai departe, sunt primii care ajung in gramada de CV-uri response. Convingerea personala ca iti place un post anume sau ca te potrivesti acolo nu este suficienta pentru a castiga increderea angajatorului. In majoritatea cazurilor, ti se vor cere dovezi. Daca nu le ai, nu te mai deranja.

Rareori se intampla sa poti face o combinatie norocoasa intre ce se cere si ce poti oferi tu in momentul aplicarii. Daca nu te califici in acele cateva minute acordate de specialistul in resurse umane, ce te face sa crezi ca va incerca sa se convinga singur ca tu esti Cel Ales?

Daca nu exista experienta relevanta, poti sa iti subliniezi aptitudinile care se cer pentru post. De asemenea, mai poti enumera premiile obtinute pentru activitati inrudite cu ce ar trebui sa prestezi intr-un anume post. Pot fi perioade de voluntariat, proiecte etc. Impreuna cu scrisoarea de intentie, care are si ea un rol indispensabil, acestea pot fi de ajutor pentru o impresie favorabila.

Subliniaza-ti punctele forte. Angajatorul va fi convins de acea trasatura vizibila in CV-ul tau care te diferentiaza de alte cateva zeci de candidati care urmaresc acelasi lucru. Atat in CV cat si in scrisoarea de intentie, pune in lumina pregatirea si experienta cele mai importante pentru postu vizat. Mai conteaza si nivelul profesional la care ai ajuns. De exemplu, daca esti absolvent fara experienta, vei fi nevoit sa pui emfaza pe pregatirea vocationala, pe specificul studiilor tale.

Poate esti cu adevarat original, dar acesta este un avantaj pentru cariera, nu unul care sa se manifeste in CV. Intr-un astfel de document nu este nevoie nici de creativitate, nici de umor (mai ales cand acesta este provocat de prezentarea ta). Mai exista cazuri cand candidatii confunda trimiterea unui CV cu sustinerea unei probe de creatie literara cand ceea ce se cere este doar corectitudinea limbajului. Nici afirmatiile de genul: “Doresc sa ma angajati pentru ca sunt o persoana cu adevarat valoroasa, nu o sa va para rau etc” nu sunt indicate. Corectitudinea CV-ului (gramaticala si formala) nu este un punct in plus, ci e subinteleasa.

Regulile standard de redactare a CV-ului sunt facute pentru a economisi timp pretios. Abordarea unor forme, culori sau poze prea indraznete pot fi vazute ca niste artificii ieftine care te descalifica din cursa. Pentru ca CV-ul tau sa se detaseze din gramada de A4 de pe biroul angajatorului, nu este nevoie sa iei ochii cu ceva iesit din comun. Din CV ar fi bine sa reiasa o anumita claritate, coerenta, adevar.

Asadar inarmeaza-te cu bun simt si personalizeaza-ti CV-ul special pentru postul urmarit. “Un CV valoros este unul care reuseste sa iti atraga atentia si sa iti trezeasca interesul de a cunoaste persoana din spate, fara a dezvalui prea multe informatii irelevante”(Ioana Berea, Forward).

Este de ajuns? Dupa ce te-ai asigurat ca prezentarea ta este corecta si din punct de vedere formal si din cel al continutului relevant, Ioana Berea iti mai da cateva sugestii:

“CV-ul este o oglinda a celui care ti-l trimite, o carte de vizita. De aceea, imi atrag atentia CV-urile care ies putin din canoanele promovate de manuale sau internet. Citesc cu mare interes sectiunile dedicate pasiunilor si intereselor candidatului, sau cele care permit acestuia sa se exprime liber. Aici se “simte” cel mai bine cand candidatul da raspunsuri dezirabile sau raspunsuri ce il reprezinta. Si mi-a facut mare placere sa discut cu persoane pe care le-am invitat la interviu, despre tot felul de interese personale – cum ar fi fotografia, sau intentia de a scrie o carte.”

Sper ca te-am convins pana acum ca CV-urile nu au atatea taine, cate capcane. Cu bun simt se poate ocoli majoritatea acestora. Mult succes!



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou