Cum sa-ti negociezi salariul

In stil office

Cum sa-ti negociezi salariul

O greseala des intalnita in randul celor care isi cauta un loc de munca este faptul ca nu-si negociaza salariul si beneficiile salariale. Multe persoane, dintr-o varietate de motive – de la intimidare la lipsa de cunoastere – accepta pur si simplu oferta facuta de angajator. Dar, adesea, acest lucru inseamna sa primesti mai putini bani decat meriti.

Atunci cand primesti o oferta de munca, este bine sa ceri cateva zile pentru a revizui intregul pachet si sa te gandesti daca si cum sa negociezi o alta oferta, inclusiv si acel salariu pe care il vei primi.

1. Cauta sa ramai ultimul candidat disponibil

Daca astepti pana ramai ultimul candidat disponibil, esti intr-o pozitie mai buna pentru a negocia o oferta salariala. In aceasta etapa a procesului de angajare, angajatorul este convins ca tu esti cel mai bun candidat pentru postul in cauza. Dar, pentru a ajunge sa te afli in aceasta pozitie, trebuie sa eviti sa-i spui acestuia dinainte ce salariu ai accepta.

Presupunand ca ai evitat sa ii spui angajatorului care este salariul minim pe care l-ai accepta, atunci cand primesti oferta de munca, cere cateva zile pentru a revizui pachetul. Daca jobul respectiv este potrivit pentru tine, dar oferta salariala nu, fa o contraoferta. Poti face asta personal sau printr-o scrisoare. Pentru a face o contraoferta convingatoare, trebuie sa tii cont de punctele tale forte, de piata muncii si de unul sau doua aspecte esentiale pe care ai vrea cel mai mult sa le schimbi.

In plus, poate fi de folos sa reiterezi in fata angajatorului interesul de a lucra pentru compania respectiva si cat de potrivit crezi ca esti pentru postul in cauza.

2. Afla cat mai multe informatii

Pentru a fi pregatita sa faci o contraoferta, profita de informatiile pe care le poti gasi online. Documenteaza-te in legatura cu salariile existente in domeniu, pentru postul care ti se ofera. Consulta mai multe surse si pune informatiile la un loc.

Trebuie sa tii cont, daca este cazul, de variabilele legate de salariu, cum ar fi localizarea geografica, domeniul de lucru al angajatorului, conditiile economice.  Ia in considerare si experienta ta si a celor din jurul tau. In functie de informatiile legate de salariu si de ceea ce poti oferi tu, fa-ti un rationament pe care sa-l prezinti angajatorului.

Cum abordezi problema salariului

Abordeaza negocierea ofertei salariale ca fiind o situatie din care aveti amandoi de castigat. Trebuie sa fii dispusa sa accepti indatoriri in plus sau sa ajungi la un compromis in ceea ce priveste alte beneficii sau parti ale ofertei. Retine: cu cat poti oferi tu mai mult angajatorului, cu atat mai dispus va fi el sa-ti accepte cerintele. Pe langa asta, acest proces de negociere iti poate oferi ocazia sa discuti cu el despre performantele care se asteapta de la tine. O astfel de informatie este extrem de valoroasa, pentru ca te va ajuta sa atingi sau sa depasesti performantele respective mai devreme, obtinand poate o marire anuala.

Daca salariul nu este negociabil, poti cere modificari la alte beneficii oferite in pachet, cum ar fi zilele de concediu, prima de instalare sau o prima anuala. Nu uita, insa, ca indiferent cum decurge procesul, trebuie sa pastrezi atitudinea si abordarea adecvata fata de angajator. Daca reusesti sa negociezi cu succes modificarile salariale, este bine sa ceri noua oferta in scris, inainte de a accepta in mod oficial noua slujba.

La urma urmei, s-ar putea ca tocmai efortul pe care il depui pentru a negocia salariul care iti covine sa te determine sa ramai o perioada mai indelungata la aceasta firma. Si asta pentru ca, adesea, din cauza faptului ca accepti mai putin decat crezi ca meriti, in timp, vei ajunge sa ai resentimente fata de angajator si nu vei fi multumita de locul de munca.feedback
автоновости maserati mc 20 цена
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou