Cui ii este frica de seful cel rau?

In stil office

Cui ii este frica de seful cel rau?

Sfarseala. Frustrare. Nervi. Multi dintre noi am avut de-a face cu un sef bolovanos, agresiv, obsedat de control sau chiar meschin, dar am ramas la locul de munca, incercand sa ne adaptam. Pentru angajatii unui astfel de tiran, interactiunea cu seful poate fi demotivanta si generatoare de stres.

Poate ca nu iti ofera destula sustinere in indeplinirea muncii tale si te supune unor presiuni inutile, sau poate ca tu muncesti si el isi insuseste realizarile tale.Este posibil sa nu iti ofere niciodata feedback pozitiv, crezand ca o atitudine posomorata si dezaprobatoare te face sa dai mai mult randament, ceea ce pe tine te demoralizeaza profund. Fiecare are propriile motive sa fie nemultumit de relatia cu Seful cel Rau.

Faptul ca l-ai catalogat drept un sef rau nu schimba situatia in bine. In loc sa ii trimiti energie negativa pe toate canalele de comunicare- directe sau subterane, poti lua in considerare cateva idei despre cum sa colaborezi cu un astfel de personaj.

In anumite situatii, se prea poate ca generatorul tau de stres sa nu isi dea seama ce efect are asupra psihicului tau. Ar putea sa creada chiar ca gesturile sale sunt benefice pentru munca ce o ai de prestat. Definitia "sef rau" depinde in mare masura de nevoile angajatului, de abilitatile managerului si de contextul organizational.

Un sef care furnizeaza prea multe directive si sarcini foarte detaliate poate sa se simta nesigur de propria sa pozitie in cadrul ierarhiei si sa nu isi dea seama ca nevoia sa de control insulta un angajat competent si autonom, care isi cunoaste bine slujba.

Uneori, se poate sa ii lipseasca pregatirea adecvata si atunci, coplesit de cerintele postului sau, nu mai poate oferi si celorlalti sustinerea la care ei se asteapta. Este vorba de acei sefi care au fost promovati prea de timpuriu sau incarcati cu responsabilitati mai mari decat ei.

O alta posibila cauza pentru neintelegerile dintre sef si angajat este lipsa de valori comune. Poate ca faci parte dintr-o generatie de angajati mai asertiva decat cea a parintilor tai si nu te sfiesti sa ceri concedii, bonusuri sau alte beneficii. Poate iti doresti sa realizezi un echilibru intre viata profesionala si cea personala, iar seful tau nu vede deloc utilitatea acestei dorinte. Daca seful nu iti impartaseste valorile, s-ar putea sa ai o problema.

Angajatii uita de multe ori ca si sefii sunt supusi acelorasi limitari umane ca toti ceilalti, insa nu este in scopul acestui articol reabilitarea lor. Pentru angajati, se recomanda cateva abordari de comunicare cu seful cel rau.

Cere-i o audienta si comunica-i problemele tale. Daca el nu iti cunoaste necazurile (referitor la sarcinile primite, feedback si sustinere), nu poate sti unde greseste. Nu lasa politetea la usa si concentreaza-te pe comunicarea nevoilor tale. Formularile ar trebui sa fie personale: "eu simt ca nu primesc suficiente reactii pozitive pentru a sti ca munca mea este bine facuta" in loc de a critica direct persoana considerata responsabila: "dumneata esti ne-productiv si nu imi oferi destul feedback". Ai astfel mai multe sanse sa iti atingi obiectivele.

Intreaba-l, la randul tau, pe sef, cum poti contribui la atingerea obiectivelor sale. Asigura-te ca nu o spui doar de dragul de a o spune, asculta cu atentie si incearca sa iti oferi asistenta cat mai bine cu putinta. A dovedi interes pentru obiectivele firmei ii poate comunica superiorului ca nu urmaresti doar scopuri personale, mesaj care poate atrage o atitudine favorabila din partea sa. 

Cauta, printre ceilalti superiori sau specialisti, o persoana la care sa te poti raporta, ca sa iti poti extinde experienta si oportunitatile. Nu o face, insa, clandestin, ci adu la cunostinta sefului tau ca vrei sa beneficiezi de sustinerea persoanei aleasa ca "mentor".

Daca ai incercat deja aceste lucruri si s-au dovedit ineficiente, viziteaza specialistii de la departamentul de Resurse Umane, pentru consiliere. Poate ca, in ciuda eforturilor tale, nu se schimba nimic in bine, poate ca nu ai fost crezut sau s-a considerat ca problema ta este una minora, nedemna de bagat in seama. Atunci ar putea fi de ajutor sa mai convingi colegi in situatii similare sa ti se alature. In cazul in care seful tau are un superior responsabil de comportamentul lui, acesta trebuie abordat, pentru a-i demonstra importanta problemei si impactul sau asupra echipei de angajati.

Trebuie sa ai in vedere si faptul ca seful tau s-ar putea sa iti poarte ranchiuna pentru o actiune indreptata direct impotriva lui, asa ca asigura-te ca ai facut tot ce iti statea in putere inainte sa-ti impingi problema in fata altora cu mai multa putere de decizie.

S-ar putea sa nu afli niciodata ce masuri au luat superiorii ierarhici sau departamentul de Resurse Umane pentru a corecta comportamentul sefului tau cel rau. De obicei, este confidential. Acorda un interval rezonabil de timp pentru ca rezultatele posibile sa fie vizibile si sa poti decide daca actiunile tale si deciziile lor au avut sau nu impact.

Cand crezi ca problema se datoreaza inabilitatii sau incapatanarii sefului tau cel rau de a se schimba, cere transferul la alt departament care crezi ca ti s-ar potrivi mai bine si ti-ar asigura conditiile necesare de lucru.

Daca un transfer sau chiar o promovare nu sunt disponibile in momentul respectiv, poate este timpul sa iti cauti un nou job. Nu renunta fara lupta la ceea ce ai, insa atunci cand se ridica prea multe ziduri in calea multumirii tale profesionale, intreaba-te daca isi merita cu adevarat efortul.

Adaptare dupa “Dealing With a Bad Boss” (www.about.com)



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou